Nem olyan régen készítettem, szerintem még lehet kapni hozzávalót. Nyugodt szívvel ajánlom, mert isteni finom savanyúság. Évekig csak a káposztát ettem ki belőle, de tavaly rájöttem, hogy a paprika milyen finom is. Együtt a kettő a legjobb ízkombináció savanyúság terén.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 3 kg téli káposzta (őszinek is hívják)
  • 2-3 kg paprika (mérettől függ)
  • ízlés szerint szemes fekete bors
  • ízlés szerint só
  • 1 babérlevél üvegenként
  • ízlés szerint köménymag
  • ízlés szerint cukor
  • 10 %-os ecet
  • víz 
  • nátrium-benzonát
  • 1 kk. borkén

Elkészítés:

A káposztát vékony csíkokra vágom vagy legyagyulom. Sóval, borssal és köményemaggal ízesítem. Összekeverem és hagyom 1 órát állni. Eközben a paprikát megmosom és kicsumázom.
A káposztát jól kinyomkodom és megtöltöm a paprikákat. Én 1,7 l-es üvegbe tettem, amit nagyon jól elmostam és tejlesen kiszárítottam. Alulra fejjel lefelé állítottam a paprikákat, így jobban ki tudtam használni az üvegeket. Majd a hegyével lefele állítottam a következő réget paprikát. A tetejére ha még fér, lehet tenni káposztával töltött paprikát, de tökéletes megfelel a sima paprika is, hogy tele legyen az üveg. Mikor minden üveg megtelt, kimértem, hogy kb. mennyi lére lesz szükségem hozzá.
Ezután a kimért vízmennyiséget bögrével lemértem, 3 bögre vízhez 1 bögre ecetet tettem. Ízesítettem cukorral és sóval /evőkanálnyi mennyiséggel számoljatok :)/, majd felforraltam.Mikor teljesen kihűlt beletettem a tartósítószert ( a lének megfelelő mennyiséget) és 1 kiskanál borként. A paprikára ráöntöttem a teljesen kihűlt levet, majd lezártam és mehetett a kamrába a helyére. Télire igazán finom csemege lesz belőle. Hagyni kell érni, november környékén már lehet is enni.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?