Nagyon egyszerű, tele van egészséges és finom zöldséggel. És egészségesebb is talán, mint a tészta. De ha nem is, akkor is finomabb.:) Akár lehet fűszerezni is, bár én a sóval ízesítem, a levesben megfőzöm, így átveszi a zöldségek ízét. Akár húsleves mellé is lehet kínálni a grízgombócot, csak akkor sós vízben kell kifőzni.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 2-3 sárgarépa
  • 1-2 zöldség
  • 1 közepes burgonya
  • 2-3 karika karalábé (kb. 1/2 karalábé)
  • 1-2 karika zeller (kb. 1/4 zeller)
  • 3 db kelbimbó
  • 2-3 karfiol rózsa
  • 1 marék zöldborsó
  • 1 kis fej vöröshagyma
  • 1 húsleves kocka (elhagyható)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors (fekete, fehér)
  • ízlés szerint ételízesítő

Gombóchoz:

  • 1 tojás
  • csipet só
  • gríz azaz búzadara (amennyit a tojás felvesz)

Elkészítés:

A zöldségeket megpucolom, majd karikára és kockákra vágom. Karikára a sárgarépát és a zöldséget, kockára a burgonyát, karalábét és a zellert vágom, a többi egyben marad. Egy fazékban felteszem főni a zöldségeket. Fűszerezem a sóval, ételízesítővel, borssal. Mikor a zöldségek majdnem megfőltek, hozzáadom a húsleves kockát. Megkóstolom, hogy kell-e még bele só.

Előkészítem a grízgombócot. A tojást a csipet sóval felverem. Annyi grízt keverek hozzá, hogy még egy kicsit (nagyon kicsit) folyós legyen. Hagyom állni, ez alatt a gríz megduzzad.

Mikor a zöldségek teljesen megpuhultak, egy kis kanál segítségével kis galuskákat szaggatok közvetlenül a levesbe. Megfőzöm őket, ez kb. 5-10 perc. Úgy szoktam ellenőrizni, hogy egy galuskát kettévágok. Forrón kínálom.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?