Egy török (bár a görögök, arabok, örmények és bolgárok is saját édességeiknek vallják) édességet hoztam ma nektek, ami tényleg nagyon édes, bár ez attól függ, hogy mennyi cukrot használtok hozzá. Az Én receptem alapján nem lesz töményen édes, ezért több szelet is megehető belőle egymás után 🙂 Az alapreceptet megint csak Varga Gábortól hoztam, kicsi módosítással a mennyiségben és a kivitelezésben.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 16 db réteslap
  • 25 dkg Rama

Töltelék:

  • 50 dkg darált dió
  • 2 kávéskanál őrölt fahéj

Sziruphoz:

  • 20 dkg cukor
  • 2,5 dl víz
  • 12 dkg méz
  • 1 cs. vaníliás cukor vagy ízlés szerint vanília esszencia

Elkészítés:

A diót és a fahéjat összekeverjük, majd a sütőt előmelegítjük. A Ramát felolvasztjuk. Fogunk egy tepsit (az enyém 37×24 cm-es, szögletes – csatos), beleteszünk egy sütőpapírt (ez nem muszáj) és kikenjük vékonyan az alját egy ecset segítségével olvasztott vajjal. Leteszünk egy réteslapot, ahol túl hosszú ott visszahajtjuk (le is lehet vágni méretre a tésztát, de Én nem pocsékolok), majd jön még egy lap. Óvatosan lekenjük a vajjal, majd megint jön két réteg lap. Erre jön a dió 1/3-a. Majd két réteg lap, vajjal kenés, megint két réteg lap, és megint 1/3 dió. Aztán megint két lap, vaj, majd két lap és a maradék dió. A tetejére jön két lap, vajjal kenés, majd megint két lap. Így el is fogy a 16 lapunk. Éles, vizes késsel feldaraboljuk 16 szeletre, ha szeretné valaki, akkor még átlósan is vághatja a kockákat, akkor 32 kis torta szelet lesz belőle. A megmaradt olvasztott vajjal lekenjük a tetejét, úgy hogy a vaj lefolyjon a szeletek közé is. Az előmelegített sütőbe tesszük kb. 50 percre (de ezért nézegettem, hogy mennyire pirult meg). Mikor a kívánt színt eléri, kész van, ha kevesebb mint 50 perc nem baj, de ha több az sem baj, sütőtől és hőfoktól függ.

Közben elkészítjük a szirupot. A vizet a cukorral felforraljuk, habzani fog, nem kell megijedni, csak kicsit mérsékelni a lángot 🙂 Hozzáöntjük a mézet és a vaníliás cukrot (nekem nem volt itthon esszenciám), majd összeforraljuk. Félretesszük, fedővel lefedve.

Mikor a süti megsült, kivesszük a sütőből és még azonnal, forrón ráöntjük a szirupot, az összeset (majd felszívja a tészta). Hagyjuk teljesen kihűlni, utána kínáljuk.

Tipp: ha édesebben szeretné valaki, akkor a cukor mennyiségét emelni kell. Nekem így pont jó volt.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?