Igaz húsvét előtt jobb lett volna megosztani, de mit tehetek, ha húsvétra készítettem el Én is. Viszont nálunk még lehet kapni, meg szerintem egész évben is sonkát, így bármikor el tudjuk készíteni. Ezt most kötözött lapocka sonkából készítettem, ami be volt vákuum csomagolva, de bármilyen sonkánál alkalmazható a recept. A lényeg, hogy annyi ideig kell főzni a sonkát, ahány kiló, de persze egy hústűvel könnyen ellenőrizhetjük, hogy kész van-e már. Főtt tojással, retekkel, újhagymával, paradicsommal, tormával és/vagy csípős piros arannyal isteni finom.
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 1 kötözött sonka (minimum 1,5-2 kg)
  • 2 babérlevél
  • 1 nagy vöröshagyma
  • 5 gerezd fokhagyma
  • 10 szem szemes fekete bors

Elkészítés:

A sonkát előző este beáztatjuk annyi vízbe, ami ellepi. Ezt azért kell, hogy a felesleges só kiázzon belőle és így nem is lesz száraz a sonkánk. Természetesen a vákuum csomagolású sonkát elég 1-2 órára is beáztatni.
Másnap a vöröshagymát megpucoljuk, félbevágjuk. A fokhagymát szintén megpucoljuk, előkészítjük a borsot és a babérlevelet. A sonkáról leöntjük a vizet, majd felengedjük tiszta vízzel, annyival, hogy ellepje a sonkát. Beletesszük az ízesítőket, majd megfőzzük. Ahány kiló a sonka, annyi ideig főzzük. Tehát egy 2 kg-os sonkát 2 órahosszat főzzük. Hústűvel ellenőrizzük, hogy biztosan megpuhult-e. Az edény nem szabad lefedni, de hogy a víz ne párologjon annyira gyorsan, egy fedőt rátehetünk, ami alá egy fakanalat bújtatunk. Így a gőz távozik, de mégsem annyira gyorsan. A vizet ha úgy érezzük pótolhatjuk, persze ha csak kevés párolog el belőle, akkor nem kell. Mikor megfőlt a sonka, hagyjuk a vízben teljesen kihűlni.
Mikor teljesen kihűlt, kivesszük, óvatosan leszedjük róla a hálót, majd betesszük a hűtőbe. Nem kell sorosan lefedni és mindig annyi szeletet vágjunk belőle, amennyit megeszünk.

Tipp: a sonka főzőlevét ne öntsük ki. Szűrjük le, és egy edénybe fagyasszuk le. Tökéletesen felhasználhatjuk pl. bableveshez . Minden olyan ételbe jó, amihez füstölt húst használunk. Fél évig eláll a fagyasztóban.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?