Múlt héten készítettem ezt a főzeléket, amit van aki szeret és van aki nem, köztes állapot nincs 🙂 Én nem szeretem, Párom szereti. Ja és még Alfi (Golden Retriever kutyus) is szereti 🙂 Elkészítése egyszerű, nem igényel sok időt sem, és fagyasztott sóskából is kiváló. Én is abból készítettem. Egy kis tükörtojással tökéletes ebéd vagy vacsora.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 50 dkg tisztított sóska (szár nélküli mennyiség)
  • 1 ek. zsír
  • 3 púpozott ek. liszt
  • 6 ek. cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 1/2. l víz
  • 8 dl tej

Elkészítés:

A sóskát ha friss meg kell tisztítani, el kell távolítani a a szárát és ha öreg, akkor a középső vastag eret is. Majd jól át kell mosni. Ha fagyasztott, akkor ki kell olvasztani.

Ha házilag teszünk el sóskát, akkor azt a fagyasztás előtt megfonnyasztjuk zsíron, és így tesszük kis edénybe, majd be a fagyasztóba, felhasználás előtt kiolvasztjuk és úgy használjuk fel.

Ha friss akkor zsíron megfonnyasztjuk, ha fagyasztott, akkor 1/2 ek. zsíron átmelegítjük, míg forrni kezd. Félrehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet és jól elkeverjük. Majd megszórjuk a cukorral és sóval, szintén elkeverjük, visszatesszük a tűzre, felöntjük folyamatos keverés mellett a vízzel és jól összeforraljuk. 5 percet főzzük így, közben kavargatjuk. Apránként, mindig elkeverve hozzáadjuk a tejet. Összeforraljuk, főzzük kb. 10 percet, amíg a keletkezett hab eltűnik, majd megkóstoljuk, ha szükséges még ízesítjük cukorral. Egy szűrön átpasszírozzuk, hogy a megmaradt ereket eltávolítsuk belőle.
Rántott, sült hússal vagy akár tükörtojással kínáljuk.

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

    • Nincs mit elnéznem:)Tudtam én,hogy sóska,csak “kötözködtem”A sóskát 23 a spenótot pedig 45 éves koromban kóstoltam először.Spenótot évekig készítettem kóstolás nélkül,mindig a lányom kóstolta,mert egyedül ő szerette,és egyszer,mint már írtam,véletlenül,rutinból megkóstoltam és a lányom nagy “bánatára” azóta osztoznia kell:)Még egy érdekesség,hogy a 7 éves unokám,aki az édes ízeket szereti,a sóskát nem,csak a fokhagymás,enyhén borsos spenótot eszi.Na,nem fárasztalak tovább,egyébként jók amiket főzöl:)

Vélemény, hozzászólás?