Egyszerű, gyors, olcsó leves. Nem tudom ismeritek-e? Én Nagymamámtól tanultam, nagyon szeretem. Bár ritkán készítem. Viszont ráéheztem, így elkészítettem, most pedig megosztom Veletek, hogy Ti is kipróbálhassátok. Lehet üresen krutonnal enni, de lehet bele főzni zöldségeket, sőt nálam ez a leves az alapja a Tojáslevesnek, aminek a receptjét még nem osztottam meg Veletek, de később pótolom. 
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 1 dl olaj
  • 1-2 fakanyálnyi liszt
  • 1-2 teáskanál pirospaprika
  • 1 csipet köménymag
  • ízlés szerint só
  • 1-1,5 l víz
  • ízlés szerint bors
  • 2-3 szelet kenyér

Elkészítés:

Az olajat felhevítjük egy fazékban, majd hozzáadjuk a lisztet és kicsit megpirítjuk. Félrehúzzuk a tűzről, belekeverjük a pirospaprikát és a köménymagot, ízesítjük a sóval, majd felöntjük a vízzel. Közben kevergetjük, mert könnyen csomósodik. Visszatesszük a tűzre, felforraljuk, a borssal ízesítjük (ezt a sóval együtt is megtehetjük) és főzzük kb. 10 percig, hogy az ízek összeérjenek.

Tipp: Ha valaki szeretne zöldségeket beletenni, akkor miután felöntötte vízzel, tegye bele a zöldségeket karikára vágva, és addig főzze a levest míg megpuhulnak a zöldségek.

Kruton készítése:

A kenyérszeleteket kockákra vágjuk, majd egy tepsibe rendezzük őket és megpirítjuk a sütőben. Gyorsabb mód, ha kenyérpirítóban megpirítjuk a kenyeret, majd ezután vágjuk kockákra.

A kész levest egy tányérba szedjük, a tetejére halmozunk a krutonból és melegen kínáljuk.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?