Még tavaly készült, december 29-én vasárnapi ebédként. Nem akartam húslevest, mert volt karácsonykor, viszont vendégek jöttek hozzánk, így szerettem volna valami, finomat, nem szokványosat. Szeretem a hagymát, sőt mostanában rákattantam a póréhagymára, így esett a választás erre a hagymalevesre. A recept Varga Gáboré, az Apróséf.hu oldalról, ki másé lehetne 🙂 Az adag nálam 12 lett, és nem bántam meg, nagyon finom volt. Bár azt megjegyezném, hogy következőleg a bornak csak a felét fogom beleönteni, mert nem igazán szeretem a bort, és az íze így elég markáns lett. De a mennyiséget úgy adom meg, ahogy elkészítettem, majd eldöntitek, hogy beleteszitek vagy csökkentitek. 
Íme a recept:

Hozzávalók 12 főre:

  • 60 dkg vöröshagyma
  • 32 dkg póréhagyma
  • 10 dkg vaj
  • 10 dkg liszt
  • 2,6 l alaplé (víz)
  • 4 dl fehér bor (Én következőleg csak a felét teszem bele)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint morzsolt kakukkfű
  • ízlés szerint őrölt bors
  • reszelt sajt
  • pirítós

Elkészítés:

A vöröshagymát pucoljuk meg, majd vágjuk félbe és szeleteljük vékonyra, majd szedjük csíkokra. A póréhagymát is tisztítsuk meg, majd vágjuk karikákra. A vajat olvasszuk fel egy nagy fazékban, majd tegyük hozzá a hagymát és pirítsuk aranybarnára. Szórjuk rá a lisztet, keverjük el (nem kell félni, hogy csomós lesz). Öntsük fel az alaplével és a borral, majd forraljuk fel. Ízesítsük a sóval, borssal, kakukkfűvel. Egyet még forraljunk rajta és kész is van.
Tálaláskor szedjük egy mély, de nem széles tányérba, majd bőségesen szórjuk meg reszelt sajttal, és pirítóssal kínáljuk.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?