A Francia hagymaleves után ezt a finomságot készítettem, bár elsőre nem igazán passzolnak össze, de megéri párosítani, mert egyáltalán nem volt semmi gond. 🙂 A recept Gábortól van megint csak, úgyhogy biztosra mentem. A vendégeknek is ízlett, persze ehhez az kell, hogy aki fogyasztja, szeresse a juhtúrót. Mondanom sem kell, Én nem szeretem, de ettem, nem volt rossz, de nem lesz a kedvencem. Az utolsó morzsáig elfogyott, szóval tényleg jó volt 🙂
Íme a recept:

Hozzávalók:
Galuskához:

  • 1/2 kg burgonya
  • 25 dkg liszt
  • 1 tojás
  • 1 nagy csipet só
  • víz (amennyit felvesz)

Juhtúrós alap:

  • 20 dkg juhtúró
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 4 nagy teáskanál tejföl

Szalonnához:

  • 20 dkg kolozsvári szalonna
  • 1 nagy ek. zsír

Elkészítés:

A burgonyát megpucoljuk és kis lyukú reszelőn lereszeljük. Majd kinyomkodjuk és hozzáadjuk a lisztet, tojást, sót és annyi vizet, hogy kicsit sűrűbb tésztát kapjunk, mint a nokedlinél. Forrásban levő sós vízbe szaggatjuk nokedliszaggatóval, majd pár percig főzzük. Ha megfőlt, leszűrjük, de NEM öblítjük le! Félretesszük.
A szalonnát csíkokra vágjuk, majd a zsíron megpirítjuk. Kiszedjük a zsír nagyobb részével és félretesszük.
A visszamaradt zsírba beletesszük a túrót. Vigyázzunk, hogy ne legyen nagy lángon a zsiradék, különben megég a túró! Elkeverjük a túrót a zsírral, majd hozzáadjuk az fokhagymanyomón áttört fokhagymát és az enyhém megsózott tejfölt. Közepes hőfokon összefőzzük. Csak annyi, hogy felforrjon. Beletesszük a galuskát, összemelegítjük vele.
Egy tányérra halmozunk a sztrapacskából, tejföllel és a szalonnacsíkokkal kínáljuk.

Jó étvágyat!

2 hozzászólás

Vélemény, hozzászólás?