“Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,
Csárdást jár a habverő,
bokázik a máktörő.

Dirreg, durrog a mozsár,
táncosra vár a kosár.
A kávészem int neki,
míg az örlő pergeti.

Heje-huja vigalom!
Habos fánk a jutalom
Mákos patkó, babkávé,
ez aztán a parádé.”

És ezzel teljes a versike. Elkészült a 6. fánk is a farsangi szezonban. Életemben nem sütöttem még ennyi fánkot, de hétvégén lehet elölről kezdem, mert nagyon ennék megint egy kis Szalagos fánkot 🙂 Aztán az is lehet, hogy megint valami újfajta fánkot sütök, de csak akkor, ha nincs még elege a Páromnak 😛 Ez a fánk nagyon finom, bár nekem lehetett volna édesebb is, de így is elfogyott 🙂 Stahl Judit receptje alapján készítettem. A tésztája egyfajta égetett tészta, de nem kell megijedni. 
Hozok egy kis wikipédiás okosságot is a Churrosról, remélem nem haragszotok meg érte:

“A churro (kiejtése [ˈʧurːo]) spanyol édesség: sült tésztarudacskák cukorba mártogatva.
Argentínában dulce de lechével, csokoládéval, vagy vaníliával töltik meg. Madridban forrócsokoládéba mártogatva fogyasztják. Mexikóban desszertnek tekintik, zsírosabban készítik, és fahéjjal szórják be. Az Egyesült Államokban általában cirkuszokban, vidámparkokban, és fesztiválokon árulják, többnyire mexikói stílusban elkészítve. Andalúzia egyes részeiben kör alakban is előfordul, amit ha elvitelre kérnek, fel tudnak szúrni egy pálcikára. Franciaországban chichi vagy chuchu néven találkozhatunk vele.” 
De ennyit a történetéről.
Íme a recept:

Churros

Hozzávalók:

  • 2,5 dl tej
  • 5 dkg vaj
  • 1 ek. cukor
  • 1 nagy csipet só
  • 12 dkg liszt
  • 4 tojás
  • olaj a sütéshez
  • fahéjas porcukor
  • csokoládészósz (erről később hozok receptet)

Elkészítés:

A tejet, vajat, cukrot, sót felmelegítjük. Ha a vaj és a cukor elolvadt,  hozzákeverjük a lisztet, majd takarékra vesszük a lángot és folyamatos keverés mellet összefőzzük. Akkor jó, ha összeáll és elválik az edény falától, ez nagyon gyorsan bekövetkezik. Ezután egy keverőtálba tesszük, majd hagyjuk teljesen kihűlni. A kihűlt masszába egyenként robotgéppel belekeverjük a tojásokat.
Egy serpenyőben olajat hevítünk (kb. 3-4 cm vastagon álljon az olaj). A tésztát egy csillagcsöves habzsákba töltjük, majd a felhevült olajba kb. 10 cm-es rudakat nyomunk. Egy ollóval vagy késsel elvágjuk a végét, úgy egyszerűbb. Nekem azért lett némelyik kunkori, mert nem vágtam, hanem csak nyomtam, és bajlódtam, hogy elengedje 🙂
Mindkét oldalát szép aranybarnára sütjük, közben többször megforgatjuk, hogy egyenletesen süljön. Majd papírtörlőre szedjük, hogy a felesleges olajat beszívja. Fahéjas porcukorral megszórjuk, majd forró csokoládészószba mártogatva elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?