Valentin napra egy nagyon egyszerű, de annál finomabb desszertet készítettem. Sok receptet átnéztem, végül a Moha konyha által készített torta mellett döntöttem. Nem bántam meg, isteni lett. Tettem a fagyasztóba 3 vagy 4 kg málnát, még mikor szezonja volt, de teljesen elfelejtkeztem róla. Hogy hogyan, nem tudom, mert imádom a málnát. Most viszont bepótoltam, 2 dobozzal is kivettem, ami ha jól emlékszem 1 kg-nak megfelelő, mert 1/2 kg-ként tettem el 🙂 A recept arányain kicsit módosítottam, de csak azért, hogy ne maradjon maradék. És persze készítettem két szívecske formát is, azt meg is ettük a vacsora után 🙂
Íme a recept:

T-C3-BAr-C3-B3torta-m-C3-A1ln-C3-A1val-s-C3-BCt-C3-A9s-n-C3-A9lk-C3-BCl1

Hozzávalók:
Kekszalap:

  • 20 dkg édes, kakaós keksz
  • 10 dkg vaj

Túrókrémhez:

  •  50 dkg túró
  • 1 nagy pohár tejföl
  • 12 dkg cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 1 vaníliarúd magjai
  • 5 dl Meggle cukrászhab vagy habtejszín
  • 1 dl citromlé
  • 2 cs. lapzselatin vagy 20 g porzselatin

Díszítés:

  • 1 kg fagyasztott málna (frissből valószínűleg a fele is elég)
  • 1 tasak piros színű tortazselé

Elkészítés:

A kekszet aprítógépben ledaráljuk, ha ilyenünk nincs, akkor zacskóba tesszük és nyújtófával összetörjük. A vajat felolvasztjuk, majd a keksszel elkeverjük. A tortaforma aljába sütőpapírt teszünk, majd ebbe szépen egyenletesen belenyomkodjuk a keveréket, hűtőbe tesszük.

A krémhez a túrót villával áttörtjük, hozzáadjuk a tejfölt, cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliarúd magjait, összekeverjük. A lapzselatin beáztatjuk hideg vízbe, majd a citromlét megmelegítjük és ebbe felolvasztjuk a kinyomkodott zselatinlapokat. Ha porzselatint használunk, akkor kis lángon kevergetve felolvasztjuk a citromlében. Kevés túrókrémet keverünk hozzá, majd belekeverjük az többi túrókrémbe. Jól keverjük el, hogy teljesen elkeveredjen a zselé a túróval.

A jól behűtött cukrászhabot/habtejszínt habbá verjük. Óvatosan apránként a túrós masszába keverjük. A legjobb, ha először egy kevés habbal fellazítjuk a krémet, majd utána keverjük hozzá a többi a habot, így nem törjük össze. A kész krémet a kekszes alapra öntjük és egyenletesen elsimítjuk. Hűtőbe tesszük, minimum 2 órára, hogy megdermedjen.

A málnát, ha fagyasztott előző este kivesszük, hogy kiolvadjon, majd óvatosan, hogy ne törjön össze jobban, mint amennyire a fagyasztás során, egy szűrőbe tesszük, hogy a felesleges lé lecsöpögjön róla. Tegyünk egy tálat alá, mert szükség lesz egy kevés málnalére a tortazseléhez. Ha friss málnát használunk, akkor vagy málnaszörppel vagy sima vízzel fogjuk a tortazselét készíteni.
A lecsöpögtetett málnával szorosan kirakjuk a torta tetejét. A tortazselét a csomagoláson található leírás szerint elkészítjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd óvatosan kanállal a málna tetejére öntjük. Hűtőbe tesszük, míg megdermed, majd a tortakarikát körbevágjuk és óvatosan eltávolítjuk a tortáról.

Tipp: ha marad a málnából, tehát nem fér mind a torta tetejére, mint nálam is történt, akkor a tányérra tett tortaszelet mellé kanalazunk belőle. Baj nem lesz, főleg, ha málnaimádók vagyunk 🙂

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

One Comment

Vélemény, hozzászólás?