Nálunk a húsvét nem múlhat el kocsonya nélkül. Mindenki készít a családban, így Én ritkán szoktam. De idén készítettem. Vannak tájak, ahol csak karácsonykor készül ez a finom étel. De bármikor elkészíthető, hiszen nyáron igazi frissítő a hideg kocsonya, nem mellesleg laktató. Van aki tesz bele zselatint, van aki nem, Én csak akkor, ha nagyon muszáj. De elegendő sertés köröm és bőrke mellett nem szükséges.
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 2 kg sertés köröm
  • 1,5 kg sertés, füstölt csülök
  • ízlés szerint sertés bőrke (Én kihagytam)
  • 7 l víz (vagy amennyi ellepi teljesen)
  • 3 kiskanál só (ízlés szerint, és a csülök sósságától is függ)
  • 1 ek. egész fekete bors
  • 2 babérlevél
  • 3 fej fokhagyma (ha kicsi)
  • 1 sárgarépa
  • 1 fehérrépa
  • 1 cs. étkezési zselatin (ha szükséges)

Elkészítés:

A sertés körmöt megtisztítjuk, a csülköt kicsit áztatjuk, hogy ne legyen annyira füstös. Egy fazékba tesszük a körmöt és a csülköt, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi. Felforraljuk, lehabozzuk, beletesszük a zöldségeket és a fűszereket, majd lassú tűzön puhára főzzük. Főzés közben egyszer kóstoljuk meg a levét, ha szükséges sózzuk. Én 7 órán át főztem, finom omlós lett a csülök húsa. A megfőlt húst kivesszük, majd a kicsontozzuk, nagyobb darabokra vágjuk, tányérba tesszük. A kocsonyához előkészítjük a tányérokat (nekem 4 kisebb tányérral és 2 nagyobb tányérral lett).
A körmöt kiszedjük a levesből, elosztjuk a tányérokban. A levest egy szűrön át leszűrjük, majd a tetejéről leszedjük a nagyja zsírt. Ne az összeset, bár ez ízlés dolga. A leszűrt levest a tányérokba szedjük. Hagyjuk hűlni, majd a hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen.
Pirospaprikával megszórva, friss kenyérrel kínáljuk.

Tipp: a kocsonya dermedését leellenőrizhetjük a főzés vége felé. Egy tányérba egy kisebb adag levet kiszedünk, majd kihűtjük. Ha megdermed nem kell bele zselatin, ha esetleg nem dermed meg, akkor a leszűrt levesbe keverjünk zselatint a csomagoláson leírtaknak megfelelően.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?