Vasárnap reggelire finom bajor zsömlét készítettem. Igaz, már szombat este elkészítettem, így egy-egy darabot akkor leteszteltünk, de azért maradt reggelire is 🙂 Szendvicsként is bevált, magában is kellemes íze van. Kisülve a külseje ropogós, a belseje puha. Reggelre vesztett a roppanós külsőből, de ez csak a jól bebugyolált éjszakának köszönhető 🙂 Az ízén persze ez mit sem változtatott. Frissen persze az igazi, így aki reggel korán kel, akár frissen is elkészítheti. Az eredeti recept kenyérlisztet írt hozzá, de mivel éppen nem volt belőle itthon, így sima fehér liszttel készítettem. Bevált recept, készül máskor is.
Íme a recept:

Bajor zsömleHozzávalók:

  • 50 dkg fehér liszt (BL55)
  • 1 cs. szárított élesztő (7 g)
  • 2 kiskanál só
  • kg. 400 ml meleg víz
  • 3 ek. étolaj

Főzéshez:

  • 1 l víz
  • 1 ek. szódabikarbóna

Elkészítés:

A lisztet tálba tesszük, hozzákeverjük a sót és az élesztőt. Majd a vizet apránként hozzáadva könnyű tésztává gyúrjuk. Hozzáadjuk az olajat, majd addig dagasztjuk, míg az olajat teljesen beledolgozzunk. Mire ezzel kész leszünk, hólyagos lesz :)Konyharuhával letakarjuk, és duplájára kelesztjük (kb. 1 óra). A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk és 8 felé vágjuk. Mindegyiket kigömbölyítjük, hogy zsömle alakú legyen. Közben a vizet a szódabikarbónával felforraljuk. Egy tepsit sütőpapírral kibélelünk. A zsemléket 30 másodpercig főzzük a vízben (közben lenyomkodjuk, hogy a tetejét is érje a víz), majd lecsepegtetjük és a sütőpapírra tesszük. Bevagdossuk keresztben 1/2 cm mélyen. Hagyjuk kelni, míg a sütőt előmelegítjük 190 fokra.
Az előmelegített sütőben 30-35 percig sütjük, míg szép piros nem lesz. Teljesen kihűtve tálaljuk.

Jó étvágyat!

Bajor zsömle 1

Bajor zsömle 2

Bajor zsömle 3

Bajor zsömle 4A recept forrása: Receptek a nagyitól: Kedvelt péksütemények

Vélemény, hozzászólás?