Jött augusztus 20-a. Jött az ötlet, 19-én este, hogy kenyeret kellene sütni. 🙂 Persze abból kell alkotni ami itthon van. Így kerestem egy olyan receptet, amibe nem kell kenyérliszt és ilyen-olyan hozzávalók, mint pl. joghurt, író. Így akadt meg a szemem Nassoló Naplopó kenyerén. Minden volt itthon hozzá, kivételesen még olívaolajam is, van a múltkor vettem a salátához, milyen jól is tettem 🙂 Így 20-án reggel gyorsan begyúrtam, kicsit kelesztettem, 20 perc alatt pedig megsütöttem. Tényleg 20 perc alatt! Több idő volt elkészíteni, és keleszteni, mint sütni. Na de akkor nézzük is, hogy miből is áll a finom, egyszerű kenyérke. Annyira egyszerű, hogy még az sem zavart, hogy a felújítás miatt káosz van a lakásban, így a konyhában is 🙂

Íme a recept:

Kenyér1

 

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt (sima, fehér liszt)
  • 2 tk. só
  • 3 dkg élesztő
  • 2 tk. cukor
  • 2,5 dl meleg víz (kéz-meleg)
  • 0,5 dl olívaolaj

Elkészítés:

Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, rászórjuk a cukrot, majd ráöntjük a meleg vizet. Meleg helyen hagyjuk felfutni 🙂 A lisztet és a sót egy tálban összekeverjük, majd hozzáöntjük az olajat és a megkelt élesztőt. Összegyúrjuk, kicsit dagasztjuk, míg szép, sima tészta lesz belőle. Kelesztő tálba tesszük, vagy egy sima tálba tesszük és letakarjuk, majd meleg helyen duplájára kelesztjük. Ezután enyhén lisztezett felületen kissé átgyúrjuk, formázzuk, majd egy püspökkenyérformába tesszük. 3 helyen vágást ejtünk rajta, majd letakarva hagyjuk 30 percet kelni.

Közben a sütőt 220 fokra előmelegítjük. Ha letelt az idő, a kenyeret betesszük a sütőbe és 20 perc alatt készre sütjük. Akkor jó, ha szép színe van, és a formából kiborítva az alját megütögetve kongó hangot hallunk.

Nagyon finom, és egyszerű, kitűnő szendvicsalap.

Jó étvágyat!

Kenyér

Kenyér 1

Kenyér 2

Kenyér 3

Kenyér 4

 

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

Vélemény, hozzászólás?