Ma Lengyelországban járunk. Egy finom gombás étel receptjét hoztam. Remélem szeretitek a gombát. Én nagyon rákattantam, mostanában mindig szívem szerint gombát ennék. Ebben az ételben jól érződik a gomba, pedig van mellette még kolbászhús, rizs és jellegzetes ízű fűszer is. Jól kiegészítik egymást. Egyedül a káposztával gyűlt meg a bajom, de aztán rájöttem, hogy hogyan tudom egyben leszedni őket 🙂 De mindent szép sorjában.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 nagy fehér édes-káposzta
Töltelék:
- 20 dkg csiperkegomba
- 2 vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2,5 dkg vaj
- 1 tk. őrölt római kömény
- 1 tk. koriander
- 1 tk. majoránna
- 2,5 dkg rizs
- 3 dl víz
- 25 dkg kolbászhús (sütni való kolbász)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint fekete, őrölt bors
Elkészítés:
A tölteléket készítjük el először. A vöröshagymát, fokhagymát megpucoljuk, majd apró kockákra vágjuk. Ha szeretnénk a fokhagymát átnyomhatjuk fokhagymanyomón is. A gombát is megtisztítjuk, majd a szárával együtt kockákra vágjuk, félretesszük. A kolbászt kibontjuk a bélből és villával összenyomjuk, hogy szétváljon. A koriander magokat egy mozsárban összetörjük.
A vajat egy lábasban megolvasztjuk, beleöntjük a hagymákat, majd fűszerezzük a korianderrel és a római köménnyel. Kb. 3 percig pirítjuk, addig amíg a hagyma megpuhul. Ekkor hozzáöntjük a rizst, elkeverjük, ráöntjük a vizet és felforraljuk. A lángot mérsékeljük, majd fedő alatt kb. 20 perc alatt megfőzzük a rizst. Időnként érdemes megkeverni, hogy ne ragadjon le. Amikor a rizs megfőlt, hozzákeverjük a kolbászhúst, gombát, majoránnát. Fűszerezzük sóval, borssal. Figyeljünk oda a sóhasználatra, mivel a kolbász is fűszerezett.
A káposztáról 12-15 levelet egészben leválasztunk, úgy, hogy ne szakítsuk be. A kemény torzsa részt kivágjuk, majd forrásban levő vízbe tesszük és előfőzzük, hogy kicsit megpuhuljanak. (Én egyben tettem a vízbe a káposztát, úgy könnyebben lejöttek a levelek, bár ez így nem jó megoldás, mivel nem kell az összes káposzta, ezért kis káposztát vegyünk, akkor nem megy sok a kukába).
A káposztaleveleken elosztjuk a tölteléket és összetekerjük, kis csomagokat készítünk. A szélét ráhajtjuk, majd feltekerjük, így a töltelék biztosan benne marad.
Egy párolásra alkalmas edényben vizet forralunk, majd a a tekercseket 30 percig pároljuk. Ha nincs párolóbetétes edényünk, akkor a Gőzgombóc receptnél látható módot alkalmazzuk. (Egy nagy fazékba kevés vizet töltünk. Fém süteménykiszúrót teszünk a lábas aljára, majd erre a csatos tortakarikánk alját tesszük. A víz ne érjen a tortakarika fölé.)
A sütőt előmelegítjük 200 fokra. A megpárolt tekercseket egy tepsibe tesszük és az előmelegített sütőben 30 percig sütjük, vagy amíg elkezd szépen barnulni. Vigyázzunk, na égjen meg a káposzta.
Ha van konyhai grillünk vagy ilyen funkciónk a sütőn, akkor 5-8 percre tegyük a felhevített grillbe a tekercseket, így még szebben megpirul a külseje. Nekem nincs konyhai grillem (még), így csak sütöttem. A színe így nem lett teljesen barna, de az íze így is finom 🙂
Petrezselymes burgonyával és paradicsomszósszal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Ízletes gombás ételek
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai