Ma is egy másik országba kalauzollak el benneteket. Ez most Németország. A németek verhetetlenek a cukrászatban, bár még nem jártam nálunk, hogy személyesen is meggyőződjem róla. 🙂
Tudjátok, hogy a trüffelt a híres szarvasgomba után nevezték el, mert állítólag eredetileg hasonlítottak hozzá?
Ezek a finom rumos kis golyók, különböző bevonatot kaphatnak, nálam most háromféle készült. A Párom mikor megkóstolta, csak ennyit mondott: “hmm, ez finom!” 🙂 Kell ennél több? Szerintem nem, a baj csak az, hogy kevés készült belőle, de most már tudom, hogy ízlik, máskor többszörözöm az adagot.
Íme a recept:
Hozzávalók kb. 20-25 golyóhoz:
- 2,5 dkg mandula
- 10 dkg babapiskóta
- 4 ek. hideg, fekete kávé
- 4 ek. rum (lehet brandy vagy whisky)
- 2,5 dkg szobahőmérsékletű vaj
- 1 ek. porcukor
- 10 dkg csokoládé (tej vagy ét)
Bevonathoz:
- csokoládédara
- kakaópor
- kristálycukor
Elkészítés:
A mandulát egy késes aprítóban tetszőlegesen felaprítjuk. Ha nincs ilyenünk, akkor késsel nagyon apróra daraboljuk. Egy száraz serpenyőben megpirítjuk, míg szép barna színe lesz. Vigyázat, könnyen megég. Félretesszük, hogy kihűljön.
A babapiskótát apróra daraboljuk, majd a kávét a rummal összekeverjük és megöntözzük vele a piskótát. Összekeverjük, hogy mindenhol bevonja. Félretesszük ezt is.
A vajat a porcukorral krémesre keverjük, hozzáadjuk az áztatott piskótát a lével együtt (már ha nem szívta fel mindet), és összekeverjük. A lényeg, hogy a piskóta szétmenjen teljesen. A mandulát is hozzákeverjük.
A csokoládét felolvasztjuk mikróban vagy vízgőz felett, de NE tegyünk hozzá olajat! Az olvasztott csokit belekeverjük a kekszes masszába, majd hűtőbe téve megdermesztjük. 2-3 órát hagyjuk a hűtőben, hogy formázhatóvá váljék.
Előkészítjük a bevonatot. Egy-egy kis tálkába öntünk külön-külön a csokoládédarát, kristálycukrot, kakaóport. A hűtőből kivesszük a masszát és egy kiskanállal szedünk belőle kis adagokat, amiket gyorsan gombóccá formálunk a két kezünkkel. Beletesszük az előkészített tálkákba. Nekem 9-9-9 gombócom lett. Megforgatjuk a bevonatban, hogy mindenhol ráragadjon. Egy tányérra rendezzük őket, és visszatesszük a hűtőbe, hogy tovább dermedjen.
Persze azonnal fogyasztható, de jobb, ha kicsit hagyjuk visszadermedni, mert a kezünk melegétől eléggé megpuhul. Kávé mellé ideális desszert.
Jó étvágyat!
Recept forrása: A világ kedvenc ételei: Csábító édességek és csokoládék
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai