Farsangi szezon van még pár napig, gondoltam sütök pár darab fánkot így a végére. A választásom erre a sütőben készültre esett és egyáltalán nem bántam meg. Tölteni kedvünk szerint tölthetjük, nálam a szokásos nutella és szilvalekvár kombinációra esett a választás. Egyáltalán nem bántam meg, talán csak azt, hogy nem készült mind nutellával 😛 A recept Ilditől származik, amit nagyon szépen köszönök! Másnap is nagyon puha, már ha marad.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 55 dkg liszt
- 1 tojás
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dl langyos tej
- 3 evőkanál cukor
- 8 dkg vaj
- csipet só
Töltelék:
- nutella
- házi szilvalekvár
Sütéshez:
- 1 tojás
- muffin papír (nekem 25 db kellett)
Elkészítés:
Az élesztőt 1 kiskanál cukorral és 1 dl tejjel felfuttatjuk. A vajat megolvasztjuk, a maradék cukrot elkeverjük benne. A lisztet egy tálba tesszük, beleszórjuk a csipet sót, elkeverjük, majd a tojást is hozzáadjuk, ezzel is elkeverjük. Beleöntjük a vajat és a megkelt élesztőt. A maradék tejet is hozzáadjuk és összegyúrjuk. Addig dagasztjuk még szépen összeáll és már nem ragad a kezünkhöz. Ha túl lágy kevés lisztet tehetünk még hozzá. Egy konyharuhával letakarjuk és 1 óra alatt duplájára kelesztjük.
A megkelt tésztát enyhén lisztezett munkalapra tesszük és 1/2 cm vastagra kinyújtjuk. Kb. 10 cm-es négyzetekre vágjuk, de akár egy 10 cm-es pogácsaszaggatót is használhatunk. Én azért vágtam négyzetekre, mert így nem kell a leeső részeket újra összegyúrni-nyújtani-szaggatni. A négyzetből is tökéletes gombócok lettek. Egy tepsibe bele tesszük a muffin papírokat.
A négyzeteket megtöltjük. Felét nutellával, a másik felét szilvalekvárral. A lekvár esetében egyesével, hogy ne tudjon szétfolyni. A tésztát jól összecsípjük, hogy a töltelék sülés közben ne folyjon ki. A kész gombócokat a muffin papírba tesszük. Letakarjuk és 30 percig kelesztjük.
Közben a sütőt előmelegítjük 200 fokra, 1 tojást pedig felverünk. A megkelt fánkokat a tojással lekenjük és 10 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Ennyi idő alatt átsül és szépen megpirul a teteje. Ha mégsem, akkor még hagyjuk bent egy kicsit 🙂 Nekem nem mind pirult meg, de attól még tökéletesen átsült.
Kicsit várjunk míg hűl, aztán így magában vagy porcukorral megszórva fogyasszuk el.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Még több finomság nutellával:
Nutellás gombóc – mert a nutella megunhatatlan
Régi idők kedvence a bukta, lekvárral és most nutellával is töltve
Nutellás napraforgó kalács
Legyező torta masnival
Miklós Varga
Ez egy klasszikus bukta recept. Nagyon finom, de nem fánk. A szilvalekvárt harmadnyi nutellával vegyítve még érdekesebb. 🙂
Zsuzsi
Erre még nem is gondoltam, hogy a nutellát szilvalekvárral vegyítsem, egy próbát megér 🙂 Köszi az ötletet!