Mikor elkészítettem életem első rétestésztáját, akkor készítettem sós változatot is, az édes meggyes rétes mellé. Akik szeretik a káposztás tésztát, azok ezt is imádni fogják. 🙂 Még mindig magamon viselem a készítésének sebét, ugyanis sikerült lereszelnem az ujjamat is 🙁 De tegye fel a kezét, aki még nem reszelte le az ujját?! 🙂 Na ugye, nincs ilyen.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- rétestészta (bolti, ebben az esetben házi)
- zsír/vaj/olaj a lekenéséhez
Töltelék:
- 1 fej fehér káposzta (kb. 1 kg-os)
- 1 evőkanál só
- kevés olaj (kb. 1/2 dl)
- 1 kiskanál cukor
- ízlés szerint bors
Elkészítés:
A káposztát lereszeljük, majd lesózzuk és 30 percet állni hagyjuk. Jól kinyomkodjuk. Az olajat egy lábasban felmelegítjük, hozzáadjuk a cukrot elkeverjük, majd a káposztát beletesszük. Közepes lángon, kevergetve szép barnára pirítjuk, de vigyázzunk meg ne égjen. Ha kész, ízlés szerint borsozzuk, hagyjuk hűlni.
Ha házi rétes tésztát használunk, akkor elkészítjük. Ha boltit, akkor 3-4 lapot egymásra teszünk úgy, hogy közben mindegyik lapot megkenjük olvasztott zsiradékkal. A tésztát egy konyharuhára vagy lepedőre tegyük, azzal könnyedén fel tudjuk tekerni. A káposztás töltelék 3/4 részét egy sorban a szélétől kicsit beljebb a tésztára tesszük. A maradékot szétszórjuk a tésztám. Ezután a konyharuha vagy lepedő segítségével feltekerjük, de nem szorosan. Egy tepsibe sütőpapírt teszünk, majd a rétest ráhelyezzük. Ha szükséges, akkor a tepsi méretének megfelelően eldaraboljuk. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, a tésztát megkenjük olvasztott zsiradékkal és kb. 20-25 perc alatt készre sütjük, a tészta ennyi idő alatt szépen megpirul.
Melegen, azonnal tálaljuk.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai