Gondoltam egyet, hogy estére a vacsora mellé friss péksütit szeretnék. Valamit, ami gyors és finom. Persze aztán nem vacsoráztunk, így reggelire ettük meg 🙂 Így esett a választásom erre az iráni finomságra, amit ők a szaftos ételhez fogyasztanak, belemártogatják. Nálunk tükörtojás volt reggelire, tökéletesen folyékonyra sütött sárgájával, így volt mibe mártogatni. Arra viszont ügyelni kell a sütéskor, ne legyen nagyon vékony, mert akkor kemény lesz.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 250 g kenyérliszt (BL 80-as)
- 140 ml langyos víz
- 15 g élesztő
- 5 g só
- olaj a kenéshez
Elkészítés:
A lisztet szitáljuk össze a sóval, majd készítsünk egy mélyedést a közepébe. Az élesztőt keverjük krémesre a vízzel, öntsük a liszt közepére, majd egy kevés lisztet szórjunk a tetejére és hagyjuk 15 percig állni.
Ezután dagasszuk tésztává, majd enyhén lisztezett felületen 8-10 perc alatt gyúrjuk készre. Egyenletes és ruganyos kell, hogy legyen. Tegyük enyhén olajozott tálba, fedjük be olajozott fóliával és kelesszük 50-60 percig. Közben készítsünk elő egy nagy tepsit, melyet béleljünk ki szilikonos sütőpapírral.
Dögönyözzük meg, borítsuk enyhén lisztezett felületre és osszuk 6 egyforma darabba. Egyenként nyújtsuk ki kb. 10×5 cm-esre és 1 cm vastagságúra. Helyezzük őket a sütőlemezre úgy, hogy legyen köztük hely, sütés közben ne süljenek össze. Ha szükséges használjunk 2 tepsit.
A lepénykék tetejét 4 helyen vagdossuk be, majd olajozott fóliával takarjuk le és hagyjuk pihenni 20 percig. Közben melegítsük elő a sütőt 200 fokra.
Kenjük meg olajjal a lepénykéket, ha szeretnénk szórjuk meg köménymaggal, szezámmaggal vagy nagy szemű sóval. Tegyük az előmelegített sütőbe és süssük 12-15 percig, míg a lepénykék szép színt kapnak, megpirulnak. Melegen tálaljuk, szaftos ételek mellé.
Jó étvágyat!
Forrás: Christine Ingram és Jennie Shapter: Kenyérfélék és péksütemények nagykönyve
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai