Mikor először készítettem Dobos-tortát nagyon féltem tőle. Főleg a lapok karamellel való bevonásától. De minél többször készítettem el, annál jobban ment. Kitapasztaltam, nekem hogyan a legkönnyeb. Aki úgy gondolja, hogy a Dobos torta elkészítése nagy ördöngősség, annak azt ajánlom, próbálja ki a receptem szerint, mert egyáltalán nem bonyolult. És ha elsőre nem is lesz tökéletes a kinézete, ne adja fel, az íze kárpótolni fogja érte. Íme a recept:

Hozzávalók 12 szelethez

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 4 egész tojás
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 5 ek. víz

Krém:

  • 20 dkg porcukor
  • 6 egész tojás
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 15 dkg csokoládé (ét vagy tej)
  • 20 dkg Rama margarin
  • 2 ek. cukrozatlan kakaópor

Díszítés:

  • karamellizált kristálycukor

Elkészítés:

Tészta
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vizet habosra keverjük. Ezután a lisztet a sütőporral összekeverjük. Állandó keverés mellett hozzákeverjük a lisztes sütőport. A tojáshabot óvatoasan hozzáadjuk, és 6 lapot sütünk belőle.

Krém
A porcukrot, a 6 egész tojást és a vaníliás cukrot gőz fölött habüstben addig keverjük, míg megsűrűsödik. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a puhított csokoládét (1-2 ek. kakakót lehet hozzátenni, mert akkor sötétebb lesz a krém) és a habosra kevert margarint. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, és vonjuk be a tora oldalát is.

Teteje
Kevés cukrot karamellizálunk világos színűre, és bevonjuk vele a 6. lapot. (én szeletekre vágtam a lapot, és úgy vontam be karamellel). Ezután a torta tetejére rakjuk. A torta oldálat bevonhatjuk kókusszal, mandulával, de maradhat csokikrémes is.

étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?