Mikor először készítettem Dobos-tortát nagyon féltem tőle. Főleg a lapok karamellel való bevonásától. De minél többször készítettem el, annál jobban ment. Kitapasztaltam, nekem hogyan a legkönnyeb. Aki úgy gondolja, hogy a Dobos torta elkészítése nagy ördöngősség, annak azt ajánlom, próbálja ki a receptem szerint, mert egyáltalán nem bonyolult. És ha elsőre nem is lesz tökéletes a kinézete, ne adja fel, az íze kárpótolni fogja érte. Íme a recept:
Hozzávalók 12 szelethez
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 20 dkg cukor
- 4 egész tojás
- 1 cs. sütőpor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 ek. víz
Krém:
- 20 dkg porcukor
- 6 egész tojás
- 1 cs. vaníliás cukor
- 15 dkg csokoládé (ét vagy tej)
- 20 dkg Rama margarin
- 2 ek. cukrozatlan kakaópor
Díszítés:
- karamellizált kristálycukor
Elkészítés:
Tészta
A tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét habbá verjük, félretesszük. A sárgáját, a cukrot, a vaníliás cukrot és a vizet habosra keverjük. Ezután a lisztet a sütőporral összekeverjük. Állandó keverés mellett hozzákeverjük a lisztes sütőport. A tojáshabot óvatoasan hozzáadjuk, és 6 lapot sütünk belőle.
Krém
A porcukrot, a 6 egész tojást és a vaníliás cukrot gőz fölött habüstben addig keverjük, míg megsűrűsödik. Amikor langyosra hűlt, hozzákeverjük a puhított csokoládét (1-2 ek. kakakót lehet hozzátenni, mert akkor sötétebb lesz a krém) és a habosra kevert margarint. Ezzel a krémmel töltjük meg a lapokat, és vonjuk be a tora oldalát is.
Teteje
Kevés cukrot karamellizálunk világos színűre, és bevonjuk vele a 6. lapot. (én szeletekre vágtam a lapot, és úgy vontam be karamellel). Ezután a torta tetejére rakjuk. A torta oldálat bevonhatjuk kókusszal, mandulával, de maradhat csokikrémes is.
Jó étvágyat!