Tegnap Áfonyás muffin, ma Málnás kosárka. Így volt ez hétvégén is. Pénteken készült a muffin, szombaton a kosárka. Gyümölcsöző hétvége volt 🙂
Imádom a málnát, minden formában jöhet, töménytelen mennyiségben. Vettem is hatalmas szemű málnát 2 kg-ot. Nem volt szívem mindet a fagyasztóba tenni, hogy télen is fogyaszthassam, így kitaláltam, hogy egy nagyon egyszerű, pikk-pakk elkészíthető desszertet készítek belőle. Az alapja a linzer tészta, beletöltöttem egy kis vaníliás pudingot, majd erre jött a málna, egy kis zselé és végül porcukor. Hmm… még most összefut a nyál a számban, ha rá gondolok. Ez is az olyan édességek közé tartozik, amit nem lehet abbahagyni, és amiből sosem készül elég 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 20 dkg liszt
- 1/2 cs. sütőpor
- 10 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 1/2 citrom leve
- 1 tojás
- 12 dkg vaj
Krém:
- 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
- 1/2 l tej
- 3 ek. cukor
Tetejére:
- 1/2 kg málna
- 1 cs. piros színű zselatin
- porcukor a szóráshoz
Elkészítés:
A tésztához a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk vele. Hozzáadjuk a tojást és a citromlét, majd puha tésztává gyúrjuk. Ha szükséges lehet hozzátenni vagy lisztet vagy citromlét, attól függ, milyen a tészta.
A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk, majd egy pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, akkorát, amivel a kosárkaformát ki tudjuk bélelni. Szépen belehelyezzük (nem kell kivajazni!) a formába a tésztát, belenyomkodjuk kicsit, hogy felvegye a hullámos formát, majd a 20-30 perc alatt megsütjük. Nézzünk rá, mikor úgy látjuk, hogy megsült vegyük ki. Nekem két tepsi lett belőle, ami 20 kis kosárka és 5 nagy kosárka lett.
A pudingport a leírásnak megfelelően megfőzzük. Bár Én nem pont úgy készítem. Én egyszerűen a pudingport elkeverem a cukorral, apránként felöntöm a tejjel és csomómentesre keverem. Felteszem a gázra és sűrű keverés közben felforralom, főzöm még 1 percig, majd kész is van. 🙂 Még melegen beletöltöm a kisült kosárkákba. A málnával kirakom. A kisebb kosárkába 3-3 szem került, a nagyban pedig 7-7 szem.
A zselatint a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, hagyjuk hűlni. Mikor már látszik, hogy kezd kocsonyásodni, akkor a málnára kanalazzuk. Be lehet vele vonni teljesen, Én csak a málna összetartására kanalaztam rá.
Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, majd porcukorral megszórva kínáljuk.
Jó étvágyat!
Vigyázat függőséget okoz!!! 🙂
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai