Tegnap Áfonyás muffin, ma Málnás kosárka. Így volt ez hétvégén is. Pénteken készült a muffin, szombaton a kosárka. Gyümölcsöző hétvége volt 🙂

Imádom a málnát, minden formában jöhet, töménytelen mennyiségben. Vettem is hatalmas szemű málnát 2 kg-ot. Nem volt szívem mindet a fagyasztóba tenni, hogy télen is fogyaszthassam, így kitaláltam, hogy egy nagyon egyszerű, pikk-pakk elkészíthető desszertet készítek belőle. Az alapja a linzer tészta, beletöltöttem egy kis vaníliás pudingot, majd erre jött a málna, egy kis zselé és végül porcukor. Hmm… még most összefut a nyál a számban, ha rá gondolok. Ez is az olyan édességek közé tartozik, amit nem lehet abbahagyni, és amiből sosem készül elég 🙂

Íme a recept:

Málnás kosárka1

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 1/2 cs. sütőpor
  • 10 dkg cukor
  • 1 cs. vaníliás cukor
  • 1/2 citrom leve
  • 1 tojás
  • 12 dkg vaj

Krém:

  • 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1/2 l tej
  • 3 ek. cukor

Tetejére:

  • 1/2 kg málna
  • 1 cs. piros színű zselatin
  • porcukor a szóráshoz

Elkészítés:

A tésztához a lisztet, cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük, majd a puha vajat elmorzsoljuk vele. Hozzáadjuk a tojást és a citromlét, majd puha tésztává gyúrjuk. Ha szükséges lehet hozzátenni vagy lisztet vagy citromlét, attól függ, milyen a tészta.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra. A tésztát kinyújtjuk, majd egy pohárral vagy pogácsaszaggatóval köröket szaggatunk belőle, akkorát, amivel a kosárkaformát ki tudjuk bélelni. Szépen belehelyezzük (nem kell kivajazni!) a formába a tésztát, belenyomkodjuk kicsit, hogy felvegye a hullámos formát, majd a 20-30 perc alatt megsütjük. Nézzünk rá, mikor úgy látjuk, hogy megsült vegyük ki. Nekem két tepsi lett belőle, ami 20 kis kosárka és 5 nagy kosárka lett.

A pudingport a leírásnak megfelelően megfőzzük. Bár Én nem pont úgy készítem. Én egyszerűen a pudingport elkeverem a cukorral, apránként felöntöm a tejjel és csomómentesre keverem. Felteszem a gázra és sűrű keverés közben felforralom, főzöm még 1 percig, majd kész is van. 🙂 Még melegen beletöltöm a kisült kosárkákba. A málnával kirakom. A kisebb kosárkába 3-3 szem került, a nagyban pedig 7-7 szem.

A zselatint a csomagoláson leírtak szerint elkészítjük, hagyjuk hűlni. Mikor már látszik, hogy kezd kocsonyásodni, akkor a málnára kanalazzuk. Be lehet vele vonni teljesen, Én csak a málna összetartására kanalaztam rá.

Hűtőbe tesszük, hogy teljesen megdermedjen, majd porcukorral megszórva kínáljuk.

Jó étvágyat!

Vigyázat függőséget okoz!!! 🙂

Málnás kosárka2

Málnás kosárka 1

Málnás kosárka 2

Málnás kosárka 3

Málnás kosárka 4

Málnás kosárka 5

Málnás kosárka 6

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

 

Vélemény, hozzászólás?