Nagyon-de-nagyon régóta kerestem már egy iszonyúan citromos sütemény receptjét. Jelentem, megtaláltam! Egy gondom volt vele, hogy követtem pontosan a receptet, így nagyon édes is lett a krém, szóval következőleg, tuti kevesebb cukrot teszek bele, de nektek az eredeti mennyiséget írom, mert lehet, hogy citromosan és édesen fogjátok szeretni 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 250 g liszt
- 100 g cukor
- 1/2 teáskanál só
- 226 g vaj (hideg, éppen a hűtőből kivett)
Krém:
- 300 g cukor (na ebből teszek kevesebbet következőleg)
- 32 g liszt
- 4 tojás
- 12 g citromhéj
- 160 ml citromlé
Tetejére:
- porcukor
Elkészítés:
Melegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsünk elő egy kb. 30×25-ös tepsit, béleljük ki sütőpapírral.
A tésztához a lisztet, cukrot és sót keverjük össze, majd a hideg, kockákra vágott vajat adjuk hozzá és egy villával kezdjük el összekeverni. A végén egy kicsit a kezünkkel is rásegíthetünk, de csak gyorsan, hogy a vaj ne olvadjon meg. Nem kell a tésztát összegyúrni, hogy teljesen összeálljon.
Öntjük a morzsás tésztát a tepsibe és egy kanál segítségével simítsuk, egyengessük el a tepsiben. Kicsit ragad, de nem lehetetlen 🙂
Tegyük az előmelegített sütőbe 20 percre, majd vegyük ki és hagyjuk hűlni, míg a krémet elkészítjük. A sütőt ne kapcsoljuk ki!
A krémhez verjük fel vagyis inkább keverjük el a tojást, míg egynemű lesz. A cukrot a liszttel keverjük el, majd 3 részletben keverjük bele a tojásba, hogy csomómentes legyen.
A citromhéjat, majd a citrom levét is keverjük bele. Most, a még hív krémet öntsük a tésztára és tegyük be az előmelegített sütőbe 20 percre.
Vegyük ki és hagyjuk teljesen kihűlni. Porcukorral szórjuk meg és vágjuk kockákra.
Jó étvágyat!
A recepthez hoztam videót is, ami alapján elkészítettem.
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai