Sosem készítettem még Pásztorpitét ezelőtt. Azt viszont tudtam, hogy nem burgonyában készítik, így mikor megláttam a videót, tudtam, hogy én így fogom elkészíteni! 🙂 Azért lett két kis formában sült is, mivel több lett a töltelék, mint ami a burgonyákba belefért 😛 Na és a burgonyapüréből is sütöttem szép kis rózsákat. Egyszerű étel, de még is mutatós és finom. Tökéletes ebéd, ha vendégeket várunk, de akár csak saját magunknak is elkészíthetjük. Nekem nem volt itthon Worcester szószom (elfelejtettem venni 🙁 ), de ettől függetlenül finom lett.
Íme a recept:
Hozzávalók:
Burgonyához:
- 4-5 nagy burgonya
- ízlés szerint só
- 2-3 evőkanál vaj
- 1-2 dl tej
Töltelékhez:
- 1-2 evőkanál olívaolaj (ha nincs napraforgó olaj is jó)
- 1 közepes vöröshagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- 250 g darált hús (sertés vagy marha)
- 2 evőkanál liszt
- 2,4 dl húsleves
- 1,2 dl víz
- 2 teáskanál Worcester szósz
- 180 g mexikói zöldségkeverék
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 1/2 teáskanál szárított kakukkfű
- 1/2 teáskanál szárított oregánó
Elkészítés:
A burgonyákat nagyon alaposan megmossuk, leszárítjuk, majd 220 fokra előmelegített sütőben héjában 30-45 perc alatt puhára sütjük. Érdemes egy-egy vágást ejteni a burgonyán, nehogy felrobbanjon sütés közben. Amikor megsült, kivesszük, és hagyjuk kicsit hűlni. Amikor már biztonságosan meg tudjuk fogni, akkor elkészítjük a burgonyapürét és kis burgonyatálalókat.
A képen látható módon levágunk a burgonyából egy kis kalapot. Egy villával vagy kiskanállal óvatosan kikaparjuk a burgonya belsejét, de úgy, hogy maradjon a szélén is, különben nem tudjuk megtölteni. A héjat még rajtahagyjuk, fogyasztáskor eldönthetjük, hogy leszedjük vagy elfogyasztjuk. Egy tepsit kibélelünk sütőpapírral és a most még üres burgonyákat elrendezzük rajta.
A püréhez a burgonyát összetörjük, a vajjal jól kikeverjük. Ízesítjük sóval, majd apránként hozzáöntjük a tejet. Krémes állagot kell kapnunk, de vigyázzunk ne legyen folyós. Egy csillagcsöves habzsákba töltjük és félretesszük.
A vöröshagymát és fokhagymát megpucoljuk, majd kockákra vágjuk. Az olajat egy lábasban felhevítjük, beletesszük a vöröshagymát és 2 perc alatt puhára pároljuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, kicsit még pároljuk, majd beletesszük a húst. Kb. 3 percig sütjük, míg szépen kifehéredik. Lehúzzuk a tűzről, rászórjuk a lisztet, összekeverjük, felöntjük a húslevessel és a vízzel. Visszatesszük a tűzre. Beletesszük a zöldségkeveréket, fűszerezzük a Worcester szósszal, sóval, borssal, kakukkfűvel és oregánóval. Addig főzzük, míg szépen besűrűsödik.
Most hogy minden elkészült, összeállítjuk. A sütőt előmelegítjük 180 fokra.
A burgonyákba beletöltjük a tölteléket. Ami kimaradt, azt kis szufléformába töltjük. A burgonyapüréből szép kis sapkát nyomunk a töltelék tetejére. Ha marad ki püré, akkor a sütőpapírral kis rózsákat nyomunk. A tepsit betesszük az előmelegített sütőbe és 20-30 perc alatt megsütjük. Kicsit piruljon meg.
A sütőből kivéve hagyjuk kicsit hűlni, majd még melegen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!
A videó itt található, melynek hatására készítettem eme finom és mutatós ételt! 🙂
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai