SIKEREKBEN GAZDAG, BOLDOG ÚJ ÉVET
KÍVÁNOK MINDEN OLVASÓMNAK!
Új év, új lehetőségek. Idén úgy gondoltam, hogy kicsit babonás leszek 🙂 Na nem nagyon, de hogy tutira sok pénzem legyen, lencsét főztem. Igaz, hogy inkább ma esszük meg, de azért tegnap is, biztos-ami-biztos ettem belőle 🙂 Elkészítése nagyon egyszerű, és a végeredmény egy finom főzelék. Tudom, tudom nem mindenki szereti. Én nem tudtam, hogy szeretem-e, sosem ettem, sosem készítettem ezelőtt, de jól sikerült.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 250 g lencse
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1-2 babérlevél (mérettől függ)
- ízlés szerint só
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 fakanálnyi liszt
- kevés olaj (kb. 1-1,5 dl)
- 1 ek. pirospaprika
- 2-3 ek. tejföl (elhagyható, ízlés szerint)
- 1-2 ek. ecet
- ízlés szerint cukor (nekem nem kellett)
Elkészítés:
A lencsét bő vízbe előző nap este beáztatjuk. Figyeljünk rá, hogy bő vízzel öntsük fel, mert képes beszívni. Másnak átmossuk és egy lábasba tesszük. Egy kis fej vöröshagymát megpucolunk és hozzátesszük a babérlevéllel együtt. Sózzuk. Felöntjük annyi vízzel, ami bővel ellepi, felforraljuk, majd a lángot mérsékelve puhára főzzük. Ha lencse megfőtt, kivesszük a vöröshagymát.
Elkészítjük a rántást. A fokhagymát megpucoljuk és áttörjük egy fokhagymanyomón. Olajat hevítünk, majd a lisztet belekeverjük. Folyamatos keverés mellett, kicsit megpirítjuk, de vigyázzunk, meg ne égjen. A fokhagymát belekeverjük, még 1 percig főzzük, majd kicsit hűlni hagyjuk. A pirospaprikát belekeverjük, majd hozzáadjuk a lencséhez. Ha túl sűrűnek találjuk, akkor kevés vizet adhatunk hozzá. Felforraljuk, megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk. A tejfölt elkeverjük, majd a lencsét lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a simára kevert tejfölt. Visszatesszük, felforraljuk, még egyszer megkóstoljuk. Elzárjuk alatta a lángot és az ecettel ízesítjük.
Melegen tálaljuk magában vagy sült hússal.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai