Elérkezett az idő, hogy végre feltöltsem és megmutassam ezt a finomságot. Nem is árulom el, hogy mikor készítettem, mert már olyan rég volt 😀 Viszont az íze azóta is a számban van, sőt már most eldöntöttem, hogy hamarosan újra elkészítem. 🙂 A recept Limarától származik, így biztos voltam benne, hogy nagy sikert fog aratni. Rögtön dupla adaggal sütöttem, és természetesen mind elfogyott 😛
Íme a recept:
Hozzávalók:
Tészta:
- 3 dkg élesztő
- 3 dl langyos tej
- 3 ek. cukor
- 60 dkg liszt
- 1 tk. só
- 1 tojás
- 2 tojássárgája
- 6 dkg vaj
Bevonat:
- 2 ek. vaj
- 5 ek. cukor
- 1 ek. őrölt fahéj
Elkészítés:
Első lépésként az élesztőt felfuttatjuk. Az élesztőt egy tálkába morzsoljuk, rászórjuk a cukrot, majd ráöntjük a langyos tejet. Hagyjuk felfutni. Közben a lisztet a sóval elkeverjük, majd a vajjal elmorzsoljuk, beletesszük a tojásokat, majd a megkelt élesztős tejet és alaposan kidolgozzuk. Én kézzel dagasztottam, mert imádom érezni a tésztát, miközben átalakul, de persze géppel is lehet dagasztani. Majd letakarjuk és langyos helyen hagyjuk megkelni kb. 1 óra alatt.
Ha megkelt, lisztezett felületre borítjuk és 12 részre osztjuk. Gombócokká formázzuk majd egyesével hosszúkásra kinyújtjuk. Az egyik végén ujjnyi vastagon bevagdossuk és a másik végétől kezdve feltekerjük. A megformázott kifliket sütőpapírral bélelt tepsire tesszük, konyharuhával letakarjuk és 50 percig kelesztjük.
A sütőt közben előmelegítjük 170 fokra és a megkelt kifliket 12-15 perc alatt szép pirosra sütjük.
Miközben sülnek a bevonathoz felolvasztjuk a vajat. A cukrot pedig a fahéjjal elkeverjük.
A kifliket ahogy kivesszük a sütőből, megkenjük az olvasztott vajjal (vigyázat! nagyon forró a kifli) és meghempergetjük a fahéjas cukorban. Rácsra tesszük hűlni.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai