Sokszor szerettem volna már elkészíteni ezt a finomságot, de valahogy engem a háj elriaszt 🙂 Ezért keresetem egy altarnatív módot és találtam is. Szerintem még finomabb is, és nem kell darálni 🙂 Egyszerű sertészsírt használtam. Egy szó, mint száz, próbáljátok ki, nem fogjátok megbánni! A képek magukért beszélnek! Hétvégén sütök is egy újabb adagot. 😀

 

Hozzávalók:

Tésztához:

  • 25 dkg serttészsír
  • 12,5 dkg + 30 dkg finomliszt
  • 2 kisebb tojássárgája
  • 1 evőkanál 10 %-os ecet
  • 1,5 dl langyos víz
  • ízlés szerint só

Töltelékhez:

  • házi szilvalekvár, az a kemény, megáll benne a kanál változat 🙂

Tetejére:

  • porcukor
  • vaníliás cukor

Elkészítés:

A zsírt a 12,5 dkg liszttel alaposan kikeverjük.

A 30 dkg liszthez, hozzáadjuk a sót, a tojások sárgáját, valamint a langyos vízzel elkevert ecetet. Alaposan összedolgozzuk, ha már hólyagos, akkor  nyújtófa segítségével kinyújtjuk és a zsírral elkevert liszt 1/3 azaz egyharmadát rákenjük a tésztára, majd felülről lefele, alulról felfele, jobbról alá, balról fölé hajtogatjuk, fél órát pihentetjük.

Ha letelt a fél óra, még kétszer megismételjük a nyújtást, kenést, hajtogatást és közben pihentetjük a tésztát 30 percig.

Amikor a háromszori hajtogatás megvolt a tésztát nyújtsuk ki kb. 3-4 mm vastagra. Egy nagy kést pengéjét megmelegítve tetszés szerint is kockákra, téglap alakra daraboljuk a tésztát. Fontos, hogy minden vágás előtt melegítsük fel a kés élét a gáztűzhely gázégőjének segítségével. Vagy egy konyhai fáklyával, ha nincs gázos tűzhelyünk. A tészták közepében szilvalekvárt teszünk és félbehajtjuk.

200 fokra előmelegített sütőben kb. 15 perc alatt megsütjük. Sütés után, vaníliás porcukorba hempergetjük.

Jó étvágyat!

Forrás