Gondolkodtam, gondolkodtam, hogy milyen süteményt készítsek, mert két alkalomra készült.
Az első és egyben a legfontosabb, a Párom születésnapja volt, amire egy tortát gondoltam ki.
A második ok egy játékra való jelentkezés volt. Mégpedig a SAD X. fordulójára. A SAD (Süss, alkoss, díszíts) mostani fordulójának témája: A bennünk rejlő cukrász, amit Flóra blogján tudtok elolvasni. A feladat lényege, hogy a cukrászdában kapható sütik házilag elkészített változatát nevezhetjük be a játékba. Ezért mivel felénk (szerintem mindenhol) levő cukrászdában kapható Gesztenye szelet és Gesztenye torta is, ezért esett a választásom a Gesztenye tortára. Isteni finom lett.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 20 dkg liszt
  • 20 dkg cukor
  • 4 tojás
  • 5 ek. víz
  • 2 ek. kakaópor
  • 1 cs. sütőpor
  • 1 cs. vaníliás cukor

Krém:

  • 1 és 1/2 cs. gesztenyemassza
  • 1 cs. vaníliás pudingpor (főzős)
  • 1 ek. cukor
  • 1/2 l tej
  • 15 dkg cukor (lehet 25 dkg is, de akkor nagyon édes)
  • 25 dkg Rama

Díszítés:

  • 2 dl habtejszín
  • 1/2 cs. gesztenyemassza

Elkészítés:

Tészta:

A tojásokat szétválasztom, a fehérjét habbá verem. A lisztet a sütőporral, kakaóporral elkeverem. A cukrot a tojások sárgájával, a vaníliás cukorral és a vízzel fehéredésig keverem. Hozzáadom apránként a lisztes keveréket, majd belekeverem a tojásfehérjét is. Egy tortaforma alját kibélelem sütőpapírral, az oldalát egy kis vajjal kikenem, majd ebbe öntöm a piskóta tésztát. Előmelegített sütőben sütöm tűpróbáig. A sütőt TILOS kinyitni az első 20 percben, mert összeesik a tészta. Amikor megsült, rácsra tettem hűlni, majd kettévágtam.

Krém:

A pudingport a tejjel megfőztem (1 ek. cukrot tettem csak bele), hagytam teljesen kihűlni. A Ramat és a cukrot kikevertem, majd hozzáöntöttem a pudingot, és ezzel is jól kikevertem. A gesztenyemasszát villával kicsit megtörtem, majd robotgéppel belekevertem a pudingos alapba (isteni finom lett).

Díszítés:

A tejszínt habbá vertem. A gesztenyemasszát pedig fokhagymanyomón keresztül át szép kis csíkokra formáztam (nem kis munka volt) :).

Összeállítás:

A tortát egy szép tálcára képzeltem el, ezért a tálcára tettem egy tortacsipkét, majd erre tettem a piskótatorta alját. A krém felét rákentem. A fele gesztenyemasszát (amit a szép csikókra formáztam) rászórtam a krém tetejére. Rátettem a másik lapot, majd kívülről a maradék krémmel bevontam a tortát. A tejszínhabot habzsákba töltöttem és habrózsákat nyomtam körbe a torta szélére, egyet pedig a közepére. A gesztenyemasszával megszórtam, majd ráhelyeztem a szülinapos feliratot.
Jó tesz a sütinek, ha hagyjuk kicsit állni.

Jó étvágyat.

5 hozzászólás

  1. Szia!Az Én tortaformám 28 cm-es, de lehet kisebben is sütni, akkor magasabb lesz a tészta. De ha van ennél nagyobb tortaformád, akkor abban alacsonyabb lesz a tészta.Sok sikert a sütéshez. Ha készen van, akár az meg is mutathatod majd a rajongói oldalon facebook-on. Üdv: Zsuzsi

Vélemény, hozzászólás?