Nagy sokára elkészültem vele. Legalább 1 hónapja terveztem, meg vettem hozzá a hiányzó hozzávalókat, mégsem álltam neki. Na de ma igen, ez lett a reggeli, ami akár ebédnek is beillik, hiszen 11 órakor reggeliztünk 🙂 Lustálkodós vasárnap, ilyen sem sok van, de ez a hétvége így telt. Pénteken végre eljutottunk a nyeremény pálinkakóstolásra, aztán ott aludtunk Pesten, szombaton este értünk haza. Ma Anyósomnál fogunk vacsorázni, így nem siettem el a reggelit 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók 2 személyre:
- 4 szelet kenyér
- 4 szelet bacon
- saláta levél
- retek
Hollandi mártáshoz:
- 10 dkg vaj
- 2 tojássárgája
- 4 teáskanál citromlé
- 2 teáskanál fehérborecet
- 1 csapott kávéskanál só
- 1 csapott kávéskanál fehér, őrölt bors
Buggyantott tojáshoz:
- 4 tojás
- 2 ek. ecet
- 1 kávéskanál só
- víz
Elkészítés:
A hollandi mártással kezdjük. Egy lábasban vizet forralunk. A vajat kockákra vágjuk. A tojássárgáját 2 teáskanál citromlével és a fehérborecettel elkeverjük egy fém edényben. A forrásban levő víz fölé helyezzük (ne érjen a vízbe!) és a gőzben elkezdjük keverni, apránként hozzáadjuk a vajat. Amikor a vaj elolvadt, levesszük a gőzről, ízesítjük a sóval, borssal, majd visszatesszük a gőzre, besűrítjük. Vigyázzunk, ne főzzük túl, mert kicsapódik a tojás. Félretesszük, melegen tartjuk.
A kenyér szeleteket megpirítjuk, majd egy pohárral köröket szaggatunk belőle. A leeső részeket elfogyasztjuk majd megmaradt mártással 🙂
A buggyantott tojáshoz egy lábasban vizet forralunk, mikor forr hozzáadjuk a sót és az ecetet. A tojásokat egyenként fogjuk, feltörjük egy tálkába, majd egy szedőkanálba öntjük óvatosan, nehogy a sárgája kifolyjon.
A forrásban levő vizet, gyöngyözve forróra mérsékeljük, majd a tojásokat szépen beleengedjük a vízbe. Itt vigyázni kell, mert a tojásfehérje gyorsan elkezd megfőlni, tehát ráfől a kanálra.
Addig főzzük a tojásokat, míg a fehérje megszilárdul. Óvatosan kiszedjük, lecsöpögtetjük, egy tányérba helyezzük.
A kenyérszeleteket megkenjük hollandi mártással, ráfektetünk szépen egy-egy szelet bacont, majd ráhelyezzük a lecsöpögtetett buggyantott tojásokat. A tojások tetejére egy csíkban még hollandi mártást csorgatunk. Díszítésként, persze el is fogyasztjuk, saláta levelet és retek szeleteket teszünk kínálunk mellé.
Fogyasztáskor ízlés szerint sózzuk.
Jó étvágyat!