Nem voltam oda a káposztás ételekért, általában csak karácsonykor ettem, de akkor jóízűen. 🙂 Mivel megkedveltem a székelykáposztát, elkészített, és most megmutatom hogyan főzöm én. A recept egyébként Anyósomtól van, és nagyon finom.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 2 fej vöröshagyma
- 2 kg sertés comb
- 2 kg savanyú káposzta
- kevés lecsóalap vagy friss paprika és paradicsom
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors
- 2 babérlevél
- pár szem egész, fekete bors
- ízlés szerint őrölt köménymag
- 1-2 evőkanál pirospaprika
- 1-2 marék gersli (hántolt árpa)
- 1 evőkanál zsír
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk és apróra összevágjuk. Ha friss paradicsomot és paprikát használunk, akkor azt alaposan megmossuk, majd összevágjuk. A húst kockákra vágjuk. Ha mindennel előkészültünk, akkor vegyünk elő egy lábast és olvasszuk meg benne a zsírt. Tegyük rá az összedarabolt hagymát és pároljuk üvegesre. Mehet rá a lecsóalap, ezzel is kicsit főzzük, majd megszórjuk sóval és borssal. Rátesszük a felkockázott húst, pár szem egész, fekete borsot, 2 babérlevelet és fehéredésig pirítjuk.
Ha a hús megpirult és levet engedett, megszórjuk a pirospaprikával és az őrölt köménnyel. Összekeverjük, ha szükséges vizet öntünk rá. De csak óvatosan, nem kell, hogy sok lé legyen a végén.
A pörköltet félig megfözzük. Közben a káposztát egy kicsit vagy alaposan, ízlés dolga, kimossuk.
A félig megfőtt pörkölthöz keverjük, felöntjük annyi vízzel, ami ellepi és felforraljuk. Amikor forr, hozzáadjuk a gerslit, összekeverjük és készre főzzük. Közben kóstoljuk, ha szükséges sózzuk.
Friss kenyérrel és tejföllel tálaljuk!
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai