Életemben először, tavalyelőtt sütöttem finom, omlós, soktöltelékes, nemkirepedt bejglit. Tudjátok, azt az igazi, ízre és kinézezre is csodás bejglit. Idén ismét megsütöm, remélem nem repedt ki. De annyi baj legyen! Ha kireped, kireped, az ízén nem ront semmit, viszont tutira látszik majd, hogy házi ☺ A receptet pedig, Andinak köszönhetjük, pontosabban az édesapjának. Szóval köszönjük!

Íme a recept:

Hozzávalók:

Tészta:

  • 90 dkg liszt
  • 25 dkg vaj
  • 12,5 dkg zsír
  • 10 dkg porcukor
  • 2,5 dkg élesztő vagy 1 cs. szárított
  • 1 dkg só
  • 2 tojássárgája
  • 1 dl hideg, cukormentes főzőtejszín
  • Kb. 2 dl hideg víz

Töltelék:

  • 50 dkg cukor
  • 500 ml víz

Diós töltelék:

  • 42,5 dkg darált dió
  • 7,5 dkg darált keksz
  • 20 dkg mazsola vagy ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint reszelt citromhéj

Mákos töltelék:

  • 42,5 dkg darált mák
  • 7,5 dkg darált keksz
  • 20 dkg mazsola vagy ízlés szerint
  • ízlés szerint őrölt fahéj
  • ízlés szerint reszelt citromhéj

Elkészítés:

A töltelékkel kezdjük, mivel azt teljesen ki kell hűteni!

A diós és mákos töltelék hozzávalóit 1-1 tálban összekeverjük. Félre tesszük, míg a vizet a cukorral jól kiforraljuk. Ezután felét a diós, a másik felét a mákos töltelékre öntjük és alaposan összekeverjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.

A lisztet a sóval, cukorral és élesztővel elkeverjük. Nem kell felfuttatni az élesztőt!!!

Hozzáadjuk a vajat és zsírt, elmorozsoljuk, majd a tojássárgáját is belekeverjük. Hozzáöntjük a hideg! főzőtejszínt és hideg! vizet. Jól kidolgozzuk. A víz mennyisége lisztfüggő, apránként adjuk hozzá.

A tésztának annyirra kell keménynek lennie, hogyha a gyúródeszkán a tenyereddel kilapítod, feltekerhető legyen. 6 egyforma súlyú darabra osztjuk és folpackba csomagoljuk.

A kész tésztát felhasználás előtt kb. 20 percre a hütőbe kell tenni.

A tésztákat téglapalakúra kinyújtjuk. És a töltelékkel megtöltjük. FONTOS! Sem a deszkát, sem a tésztát nem szabad lisztezni, mert akkor nem lesz fényes a felülete. Ha nagyon ragadna, akkor lehetbelegyúrni lisztet.

A kinyújtott téglalapokat megtöltjük a töltelékkel. 3 mákos és 3 diós. Feltekerjük úgy, hogy a két oldalát és a tetejét egy kissé ráhajtjuk a töltelékre. Ha feltekertük, sütöpapíros tepsire tesszük, egy gáztepsire 3 rúd fér.

Ha kész vannak a bejglijeink, akkor kenjük le tojássárgájával és hűvös, de NEM hűtő, helyen hagyjuk megszaradni.

Este lekenjük tojásfehérjével, éjszakára hagyjuk a hűvös helyen száradni. Ne legyen meleg, mert akkor túlkel a tészta!

Másnap reggel egy hurkapálcikával megszurkáljuk, de teljesen az aljáig, így a gőz távozni tud sütés közben.

A sütőt előmelegítjük 180 fokra légkeveréssel, én anélkül sütöttem. Kb. 25-30 perc alatt készre sül. Persze a színét nézzük és a kívánt szín eléréséig süssük.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai