Sokan sokféleképpen ismerik. Nekem Kozák sapka. Kicsit pepecselős munka elkészíteni, de megéri. A végeredmény egy finom, kókuszos sütemény, mely az év bármely szakaszában megállja a helyét. Most karácsonyra készítettem, hamarabb, mint az ünnep van, mivel nyugodtan le lehet fagyasztani. Felengedés után is tökéletes lesz. A krém receptjét a Femina.hu oldalon találtam.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 200 g kókuszreszelék
- 1,5 tábla csoki
Tészta:
- 8 tojás
- 40 dkg cukor
- 10 ek. víz
- 40 dkg liszt
- 1 cs. sütöpor
- 4 ek. kakaópor
Krém:
10 ek. liszt- 1 l tej
- 40 dkg porcukor
- 40 dkg vaj
- 2 cs. vaníliás cukor
- ízlés szerint rumaroma (elhagyható)
Elkészítés:
A tésztával kezdjük. A liszttel elkeverjük a kakaóport és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük.
A sárgáját a cukorral és vìzzel kikeverjük. Apránkét hozzáadjuk a lisztes keveréket és csomómentesre keverjük.
A habbá vert fehérjét egy hablapáttal óvatosan beleforgatjuk, ne törjön össze a hab.
Egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük.
A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük hogy átsült-e, de a sütőt 20 percig TILOS kinyitni! Különben összeesik a tészta.
Ha kisült rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.
Közben elkészítjük a krémet, mivel annak is hűlnie kell.
A lisztet a tejjel csomómentesre kikeverjük. Majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliáscukrot és összekeverjük.
Kicsit hagyjuk hűlni, majd a még langyos krémbe belekeverjük a vajat és az ízlés szerinti rumot vagy rumaromát. A vajat géppel keverjük bele, majd teljesen kihűtjük. Hütőben a legjobb.
A kihűlt piskótát felkockázzuk, aki szeretné kerek formával ki is szaggathatja, de úgy szerintem sok tészta kárba megy. Egy tányérba előkészítjük a kókuszreszeléket.
A feldarabolt tésztákat vízszintesen félbevágjuk, majd egy kiskanálnyi krémet elkenünk rajta. Visszatesszük a tetejét,majd az oldalát bevonjuk a krémmel. A kókuszreszelékben megforgatjuk, hogy mindenhol kókuszos legyen, ahol a krém van. Így folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk. Krém maradni fog ?
Fontos a tészta tetejét NE vonjuk be a krémmel!
A csokoládét felolvasztjuk, egy kevés olajat keverünk hozzá, majd egy kiskanál segítségével bevonjuk a tészták tetejét. Hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen és a csoki is megszilárduljon.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai