Zsuzsi finomságai

  • Kezdőlap
  • Tartalomjegyzék
  • Kapcsolat

Kozák sapka

2020-12-20 by

Sokan sokféleképpen ismerik. Nekem Kozák sapka. Kicsit pepecselős munka elkészíteni, de megéri. A végeredmény egy finom, kókuszos sütemény, mely az év bármely szakaszában megállja a helyét. Most karácsonyra készítettem, hamarabb, mint az ünnep van, mivel nyugodtan le lehet fagyasztani. Felengedés után is tökéletes lesz. A krém receptjét a Femina.hu oldalon találtam.

Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • 200 g kókuszreszelék
  • 1,5 tábla csoki

Tészta:

  • 8 tojás
  • 40 dkg cukor
  • 10 ek. víz
  • 40 dkg liszt
  • 1 cs. sütöpor
  • 4 ek. kakaópor

Krém:

  • 10 ek. liszt
  • 1 l tej
  • 40 dkg porcukor
  • 40 dkg vaj
  • 2 cs. vaníliás cukor
  • ízlés szerint rumaroma (elhagyható)

 

Elkészítés:

A tésztával kezdjük. A liszttel elkeverjük a kakaóport és a sütőport. A tojásokat kettéválasztjuk, a fehérjét habbá verjük.

A sárgáját a cukorral és vìzzel kikeverjük. Apránkét hozzáadjuk a lisztes keveréket és csomómentesre keverjük.

A habbá vert fehérjét egy hablapáttal óvatosan beleforgatjuk, ne törjön össze a hab.

Egy szilikonos sütőpapírral bélelt nagy tepsibe öntjük.

A 180 fokra előmelegített sütőben kb. 30 perc alatt készre sütjük. Tűpróbával ellenőrizzük hogy átsült-e, de a sütőt 20 percig TILOS kinyitni! Különben összeesik a tészta.

Ha kisült rácsra tesszük és teljesen kihűtjük.

Közben elkészítjük a krémet, mivel annak is hűlnie kell.

A lisztet a tejjel csomómentesre kikeverjük. Majd sűrűre főzzük. A tűzről levéve beleszitáljuk a porcukrot, hozzáadjuk a vaníliáscukrot és összekeverjük.

Kicsit hagyjuk hűlni, majd a még langyos krémbe belekeverjük a vajat és az ízlés szerinti rumot vagy rumaromát. A vajat géppel keverjük bele, majd teljesen kihűtjük. Hütőben a legjobb.

A kihűlt piskótát felkockázzuk, aki szeretné kerek formával ki is szaggathatja, de úgy szerintem sok tészta kárba megy. Egy tányérba előkészítjük a kókuszreszeléket.

A feldarabolt tésztákat vízszintesen félbevágjuk, majd egy kiskanálnyi krémet elkenünk rajta. Visszatesszük a tetejét,majd az oldalát bevonjuk a krémmel. A kókuszreszelékben megforgatjuk, hogy mindenhol kókuszos legyen, ahol a krém van. Így folytatjuk, míg el nem fogy a tésztánk. Krém maradni fog ?

Fontos a tészta tetejét NE vonjuk be a krémmel!

A csokoládét felolvasztjuk, egy kevés olajat keverünk hozzá, majd egy kiskanál segítségével bevonjuk a tészták tetejét. Hűtőbe tesszük, hogy a krém teljesen megdermedjen és a csoki is megszilárduljon.

Jó étvágyat!

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

 

Posted in: Édes desszertek, Karácsonyi desszertek Tagged: cukor, kakaópor, liszt, porcukor, rum, rumaroma, sütőpor, tej, tojás, vaníliás cukor, víz

Bemutatkozás

Köszöntelek kedves Olvasó! Zsuzsi vagyok, a honlap írója. Jelenleg egy nagyon boldog életszakaszban vagyok, a kisfiammal vagyok itthon, ezért kevesebb receptet tudok hozni. De kérlek, hogy nézz be hozzám minden nap, mert nem tudhatod, mikor leplek meg egy újabb finomsággal :) Sőt mostantól lesznek, korra bontva babáknak is finomságok. Minden recept, melyet itt találsz kipróbált és saját fotóval illusztrált. Ha kérdésed van fordulj hozzám bátran! Kellemes főzést-sütést kívánok!

Kövess facebook-on is!

Kategóriák

Alapanyagok

alma barna cukor burgonya citrom csirkemell csokoládé cukor dió eper fahéj fokhagyma főzőtejszín gomba habtejszín húsos szalonna kakaó kenyérliszt (BL 80) lilahagyma liszt mustár méz nutella olívaolaj paradicsom petrezselyem pirospaprika porcukor póréhagyma rum sajt sertéshús szódabikarbóna sárgarépa sütőpor tej tejföl tojás uborka vaj vanília vöröshagyma zsemlemorzsa zsír élesztő újhagyma

Archívum

Szerződi jogvédelem

A weboldalon található írások és fotók saját termékeim, melyekre a szerzői jogvédelemről szóló 1999. évi LXXVI. törvény vonatkozik. Engedélyem nélküli felhasználásuk jogi következményt von maga után.

Oldalak

  • Kapcsolat
  • Lépésről lépésre, avagy mit értem el eddig
  • Tartalomjegyzék
  • Ti készítettétek, Tőlem :)
  • Újságba bekerült receptjeim
Blogokról. Neked.

Gasztroblogok

Magyar gasztroblogok gyűjtőhelye

Bloggerek Világa

http://bloggerek-vilaga.blogspot.com/

Copyright © 2023 Zsuzsi finomságai.

Delicious WordPress Theme by themehall.com