Remélem sokakat megihletek a gőzgombóc elkészítésére, mert tényleg nem olyan bonyolult, mint ahogyan hangzik. Életememben sosem ettem gőzgombócot, viszont szerettem volna megkóstolni, mert a Párom elmondása szerint finom. Szétnéztem és találtam a kamrában egy üveg házi szilvalekvárt, úgyhogy nekiálltam elkészíteni. Nekem nincs akkora párolóedényem, amibe a gombócokat tudtam volna gőzölni, ezért a neten kutattam különféle módszerek után. Végül megtaláltam a számomra ideálisat, amit majd képpekkel is megmutatok. A gőzgombóc mellé szükséges egy kis vaníliasodót készíteni, na meg egy kis cukrozott mákkal díszíteni. Maga a gőzgombóc receptje innen származik.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dkg élesztő
- 4 dkg cukor
- 2 g só
- 1 tojássárgája
- 1 egész tojás
- 2,5 dl tej
- 2 dkg margarin
- 2 db citrom reszelt héja
Töltelék:
- keményre főzött szilvalekvár
Elkészítés:
Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, géppel alaposan kidolgozzuk a tésztát (dagasztóvéggel, tehát dagasztjuk).
Mikor jól kidolgoztuk, lisztezett deszkára borítjuk, és kézzel kigömbölyítjük.
A kelesztő tálat vékonyan kikenjük olajjal, majd ebbe beletesszük. A tészta tetejét is lekenjük vékonyan olajjal. 60 perc alatt duplájára kelesztjük.
Míg a tészta kel, előkészítjük a gőzölő edényt. Egy nagy fazékba kevés vizet töltünk. Fém süteménykiszúrót teszünk a lábas aljára, majd erre a csatos tortakarikánk alját tesszük. A víz ne érjen a tortakarika fölé. Szilikonos sütőpapírt teszünk a tortakarika aljára, hogy ne ragadjon rá a gombóc.
A megkelt tésztát lisztezett deszkára borítjuk, és hengerré sodorjuk. Annyi darabba vágjuk, ahány gombócot szeretnénk. Ez a mennyiség, elvileg 12 gombóchoz elég, de nekem csak 7 lett, így jó nagyok lettek gőzgombócaim:)
A darabokat kigömbölyítjük, 5 percig pihentetjük, majd kilapítjuk őket. Közepükbe teáskanálnyi lekvárt teszünk. Becsomagoljuk, összecsipkedjük a szélét, majd gombóccá gömbölyítjük. Óvatosan gömbölyítsük, és a lekvár a tészta közepére kerüljön, hogy főzés közben ne tudjon kifolyni.
A fazekat feltesszük a tűzhelyre, és felforraljuk a vizet. Mikor forr a víz, bele teszünk annyi gombócot, ami kényelmesen elfér (vigyázat, nőni fognak ). Lefedjük egy olyan fedővel, ami nem enged ki egy kevéske gőzt sem. Nem baj, ha lyuk van a fazekunk fedőjén, lefedjük egy törlőruhával.
15 percig gőzöljük a gombócokat, és közben NEM SZABAD LEVENNI A FEDŐT, mert összeesik a gombóc. 15 perc után kész. Kivesszük, és vaníliasodóval, valamint cukrozott mákkal kínáljuk.
Jó étvágyat!