2012. június 2.-án volt idén az Alfa Romeo találkozó. Sok-sok szebbnél-szebb Alfa Romeo autó volt a helyszínen. A Komáromban a Monostori Erőd biztosít helyszínt a találkozónak. Kicsit esős, de mégis jó idővel ajándékozott meg a temészet. Mikor esett az eső volt idő szétnézni az Erődben is. Ekkor fedeztem fel valamit, amit eddig még nem, pedig már 3. alkalommal voltunk az Erődben. És itt jön a gasztronómia a képbe, jobban mondva a kenyérfélék készítése, sütése.
Ugyanis az Monostori Erőd egyik helyisége ad helyett egy múzeumnak, ami a Kenyérmúzeum. Itt egy részlet a múzeumról:

“A Monostori Erőd 1786-ban elkezdődött építése során elsőként egy 4000 m2-es pékséget hoztak létre, melynek csak a felét rendezték be.
A sütőipar története szempontjából ez a létesítmény kiemelkedő jelentőségű, hiszen ez a katonai pékség a polgári kenyérgyáraknál mintegy 100 évvel régebbi és nagyobb is. Kemencéin 1796-tól 1946-ig sütötték az u.n. profundot, azaz komiszkenyeret, a katonák fő eledelét.
Az Erőd a sütőipar szempontjából egyedülálló nevezetességgel rendelkezik. Európa több katonai pékségének jellegzetes kemencéje, a Glenk típusú, csak itt maradt fenn, sőt annak fejlődése is nyomon követhető a 2 db 1786-ban felszerelt és a 2 db 1848-ban épített kemence eltérő kivitele által. A kemencék még működőképes állapotba hozhatók!”
Készítettem képeket, ezeket szeretném Veletek megosztani, bár recept ehhez a bejegyzéshez nincs, de érdekességnek mindenféleképpen meg szerettem volna veletek osztani. Ha van időtök, kedvetek nézzétek meg személyesen is.
Itt még többet megtudhattok a Múzeumról, és több képet is megnézhettek:  http://www.fort-monostor.hu/A418a03bb918c8.php .

Az Én képeim pedig ezek:

Vélemény, hozzászólás?