Most van itt az ideje néhány gyümölcs berakásának. Ha télen szeretnénk finom nyári gyümölcsöket enni, finom süteményeket készíteni, vagy csak egy fazék gyümölcslevest főzni, akkor már most gondolnunk kell rá, hogy télire elraktározzuk. Ennek a meggy szempontjából két lehetősége van. Befőttként maggal együtt vagy nélküle, és fagyasztóba elrakva maggal vagy nélküle. Én személy szerint, befőttnek maggal együtt rakom, fagyasztani viszont szigorúan mag nélkül szoktam. Akkor íme az Én meggybefőttem receptje:
- kb. 6 kg meggy (10 üveg lesz)
- 3-3 ek. cukor üvegenként
- 1-1 késhegynyi nátrium-benzonát
Elkészítés:
A legeslegelső lépés a befőttes üvegek tisztítása. Előző este leáztatjuk mosószeres forró vízbe, és reggelig hagyjuk állni. Reggel elmossuk tiszta forró, mosószeres vízben, majd tiszta hideg vízzel kiöblítjük. Konyharuhára téve megszárítjuk. A befőttes üvegek tetejét is ugyanígy tisztítjuk.
A meggyet megtisztítjuk a szárától, amennyiben szárastól szedtük vagy vettük, megmossuk, átválogatjuk.
Az üvegek aljába 2-2 evőkanál kristálycukrot teszünk, majd erre jöhet az 1-1 késhegynyi nátrium-benzonát. Ezt egy kicsit összerázzuk. Erre tesszük a meggyet, az üveget néha megütögetjük, hogy a meggy a helyére csusszanjon, így több fér el benne 🙂 Mikor az üvegek tele vannak, még 1-1 evőkanál cukrot teszünk a meggy tetejére. Felöntjük vízzel, hogy ellepje a meggyet. Én celofánt is szoktam tenni az üvegre, a teteje alá. 2-2 celofán lapot teszek az üveg szájára, és így tekerem rá a tetőt. Ezután egy kicsit megrázogatom az üvegeket, hogy a cukor az üveg alján is feloldódjon, de leglábbis, ne ragadjon le.
Következik a dunsztolás. Egy nagy fazekat vagy lábast kibélelek újságpapírral. Ne sajnáljuk a papírt, jó vastagon béleljük ki. Nekem nagy újságom volt otthon, kétszer A3 méretű, ebből tettem alulra 4-4 lapot. Ebbe jöhetnek szépen egymás mellé rakva az üvegek. Majd felöntöm vízzel, de csak majdnem az üveg nyakáig, ne fedje be a víz! És végül jöhet még 2-3 réteg újságpapír az üvegek tetejére is. Felteszem a gázra a fazekat, és óvatosan elkezdem melegíteni a vizet. Először takarékon, hogy az üvegek lassan melegedjenek át, ne pattanjanak szét. Majd mikor már forr, onnantól kezdve 20-25 percig dunsztolom. Mikor a 20 perc letelik, akkor egy üveget kiveszek és megnézem, hogy a meggyszemek megrepedtek-e. Ha igen, akkor kész, elzárom a gázt, és hagyom úgy, ahogy van kihűlni. Másnap este (addigra teljesen kihűlt) kiszedem, letörölgetem, hagyom egy kicsit az asztalon pihenni, majd berakom a helyére, míg tél nem lesz. November környékén már ehető is.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai