Imádom a pacalpörköltet, de mindig csak úgy ettem meg, ha más készítette. Nem olyan régen, úgy döntöttem, hogy megfőzöm Én is. Nem kellett csalódnom, mivel már megabált pacalt vettem, konyhakészet, így nem volt “büdös”:), de azért egy kevés szaga volt. Viszont a vége isteni finom, szaftos pacal pörkölt lett, úgyhogy most már akkor eszem, mikor kedvem van hozzá.
Íme az Én receptem:

Hozzávalók:

  • 1 kg konyhakész pacal (egy evésre elegendő)
  • 4 közepes vöröshagyma
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 babérlevél
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint őrölt bors (fekete, fehér)
  • ízlés szerint pirospaprika
  • lecsós alap (elhagyható, de ha van akkor muszáj)

Elkészítés:

Bár konyhakész pacalt vettem, első lépésként egy kicsit előfőztem, abáltam. A pacalt felengedtem vízzel, beletettem a babérlevelet és főztem, 10-15 percig, majd leszűrtem (a babérlevél maradjon benne).
A vöröshagymát apró kockákra vágtam, üvegesre pirítottam, hozzáadtam a kis darabokra vágott fokhagymát is és fűszereztem (só, bors). Ezután, hozzáadtam a lecsós alapot. Vagy frissen paradicsomot és paprikát, vagy pedig télire eltett lecsóból 2-3 kanálnyit. A lecsós alap elhagyható, de mint tudjuk, isteni ízt kölcsönöz a pörköltnek.
Beletettem a pacalt, pirospaprikával színeztem, összekevertem, felöntöttem vízzel és megfőztem. A főzési idő lehet 1-2 óra is (nekem most annyi volt), de lehet 3-4 vagy több is, ez a pacaltól függ. Mindig nézzük, hogy milyen és persze kóstoljuk is, ha szükséges sózzuk.
Köretnek mellé a legjobb a sós vízben főzött burgonya, de adjunk mellé friss kenyeret is.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?