Nem szerettem volna sárgabarackot elrakni, semmilyen formában sem, mert nem szeretem. Viszont kaptam 10 kg-val, úgyhogy valamit kellett vele csinálnom. Úgy döntöttem, hogy gyümölcslevesbe nagyon jó lesz, így elraktam befőttnek. Na nem az összeset, mert 10 üveggel bőven elég kettőnknek. A többit úgy gondoltam, hogy majd lekvárnak teszem el, de mivel nem maradt csak kb. 2 kg belőle, így inkább nem fogtam bele. A maradék mehet sütibe, vagy fagyasztóba esetleg meg is lehet enni, már aki szereti 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- kb. 8 kg barack (ez 10 üveg)
- 2-2 ek. cukor üvegenként
- 1-1 késhegynyi nátrium-benzonát
Elkészítés:
Az első lépés itt is az üvegek tisztítása, melyet nem írok le még egyszer. Elolvashatjátok a Meggybefőtt-ről szóló bejegyzésemnél.
A barackokat megmosom, majd szépen kétfelé vágom, kimagozom. Mikor ezzel kész vagyok, elég sok idő, akkor jön az üvegbe rakás.
Először is 2-2 ek. cukrot és 1-1 késhegynyi tartósítószert teszek az üveg aljára. Kicsit megrázom, hogy elvegyüljön. Ezután szépen sorban, lefele fordítva telerakom az üvegeket. Óvatosan lehet lenyomni is, hogy minél több férjen bele.
Mikor tele vannak az üvegek, felöntöm őket vízzel. Ezután 2-2 celofánlapot teszek az üvegre, majd a csavaros kupakkal lezárom. Elhagyható a celofán, de fő a biztonság.:)
A dunsztolás ugyanúgy történik, mint a Meggybefőttnél, de leírom még egyszer ide is.
Egy nagy fazekat vagy lábast kibélelek jó vastagon újságpapírral. Ebbe jöhetnek szépen egymás mellé rakva az üvegek. Majd felöntöm vízzel, ami az üveg nyakáig érjen csak! És végül jöhet még 2-3 réteg újságpapír az üvegek tetejére is. Felteszem a gázra a fazekat, és óvatosan elkezdem melegíteni a vizet.
Először takarékon, hogy az üvegek lassan melegedjenek át, ne pattanjanak szét.
Majd mikor már forr, onnantól kezdve 15-20 percig dunsztolom. Mikor a 20 perc letelik, kész.
Elzárom a gázt, és hagyom úgy, ahogy van kihűlni. Másnap este (addigra teljesen kihűlt) kiszedem, letörölgetem, hagyom egy kicsit az asztalon pihenni, majd berakom a helyére, míg tél nem lesz. November környékén már ehető is.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
peterapo
Kipróbáltam.In memoriam NAGYI.Novemberben megmondom, hogy sikerült.Ha megfeledkeznék a visszajelzésről, kérdezz rá, lécci a peterapo67@gmail.com címen.Üdv.!peterapo
Zsuzsi
Kedves peterapo!Örülök, hogy elkészítetted, de nem esküszöm meg rá, hogy eszemben lesz novemberben, hogy rákérdezzek 🙂 Üdv:Zsuzsi
Turák Kinga
anyu is készített ilyet, még nem kóstoltam!!! 🙂