Még lehet kovászolni uborkát, mert még mindig meleg van, így úgy gondoltam megosztom veletek, Én hogyan készítem. Nagyon sokáig eláll, nekem is a hűtőben pihen, már egy hónapja:)
Íme a recept:

Hozzávalók:

  • 5 l üveg
  • 2 marék kapor
  • uborka (nem tudom a mennyiséget, amennyi belefér az üvegbe)
  • 2 ek. só
  • víz
  • 1-2 szelet fehér kenyér

Elkészítés:

Az uborkát megmossuk, és a végeit levágjuk. Mindkét végét keretszbe bevágjuk, de úgy, hogy ne vágjuk szét az uborkát (ellentétesen, kb. a közepéig).
Egy marák megmosott kaprot leteszünk az üveg aljára. Ide szépen sorban rétegezzük az uborkát. Az uborka tetejére tesszük a másik marék megmosott kaprot.
A sót kb. 2 liter (langyos vagy hideg) vízzel elkeverjük és ráöntjük az uborkára.
1-2 szerelt kenyeret, de legjobb a kenyér csücske, rátesszük az tetejére, és nagy tállal, befedjük.
Meleg, napos helyre állítjuk és 3-4 napig forraljuk.
Ezután Én személy szerint beviszem a konyhába, leszűröm a levét, majd az uborkát a tiszta lével együtt visszateszem az üvegbe. 1 éjszakát pihentetem a konyhaasztalon, majd jól lezárom és beteszem a hűtőbe. Nagyon sokáig eláll. Az utolsó adagot júliusban készítettem, és még mindig van egy-kettő belőle, ami persze teljesen jó:)

Savanyúságként kínálom, de magában is ehető.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?