Ez is megvan:) Végre végeztem az idénre tervezett összes savanyúság és befőtt eltevésével. A céklát a saját kertemből szedtem, nem mondom, hogy hűde nagyok voltak, de az enyémek 🙂 9 üveggel sikerült belőle eltennem, de már most tudom, hogy kevés lesz. Nagyon szeretjük ezt is.
Íme a receptem:

Hozzávalók:

  • kb.5 kg cékla
  • köménymag 1 kávéskanál + 1/2 csipet üvegenként
  • 5 ek. cukor
  • 3 kiskanál só
  • 5 szem fekete egész bors (üvegenként)
  • 2 dl ecet
  • nátrium-benzonát

Elkészítés:

A céklát megpucoljuk-megmossuk, majd nagyjából egyforma karikákra vágjuk. Egy nagy fazékba tesszük, és annyi vizet öntünk rá ami ellepi. Fűszerezzük 1 kávékanál köménymaggal.Addig főzzük, míg nem teljesen puha, de már nem is kemény. Nem kell teljesen megfőzni! Jól kimosott üvegekbe szedjük a lecsepegtetett céklát. A cékla főzővizét ízesítjük cukorral, ecettel, sóval, majd belekeverjük a nátrium-benzonátot, csak annyit ami a lé mennyiségéhez szükséges. Az üvegekbe teszünk a cékla mellé 5-5 szem borsot, 1/2-1/2 csipet köménymagot, majd felöntjük a levél. Lezárjuk és fazékba téve kb. 20 percig dunsztoljuk. Hagyjuk teljesen kihűlni. Novemberben már fogyasztható is.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?