Vasárnapi ebédünk volt ez a finom, laktató pörkölt. Nem kell mindig tésztával vagy burgonyával enni, nyugodtan lehet rizzsel. Sokkal finomabb is, és más az íze is. Savanyúsággal szoktam kínálni, Párom tejföllel eszi, és megeszem magában is:) Melegen a legfinomabb, ezért mindig melegítsétek meg, ha kihűlés után eszitek.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1 kg kockára vágott sertés comb
- 2 fej vöröshagyma
- 1 ek. lecsóalap
- 2 bögre rizs (2-3 dl-es)
- 1-1 késhegynyi bors (fehér, fekete)
- 1 ek. pirospaprika
- ízlés szerint só
- 1/2 dl olaj
- 6-7 bögre víz
Elkészítés:
A hagymát megpucoljuk, apróra daraboljuk. Kevés olajat hevítünk, ebben a vöröshagymát üvegesre pirítjuk. A hagymát sózzuk, így több levet ereszt. majd borsozzuk. Hozzáadjuk a lecsós alapot és kb. 5-6 percig hagyjuk még pirulni. Beletesszük a húst, és fehéredésig pirítjuk. Hagyjuk, hogy levet eresszen. Mikor már úgy látjuk, hogy nem enged több levet (ezt úgy akkor van, mikor majdnem ellepi a húsból kifőtt lé a húst), akkor pirospaprikával színezzük. Összekeverjük, majd 4 bögre vízzel felöntjük. Felforraljuk, majd fedő alatt puhára főzzük. Közben, ha szükséges pótoljuk a vizet és sózzuk. Mikor a hús megpuhult, beleöntjük a rizst, és sűrűn kavargatva készre főzzük.
A gázt akkor zárjuk el alatta, mikor már éppen csak egy kevés lé van a rizsen. Ekkor lefedjük, és hagyjuk állni, hogy a rizs magába szívja a megmaradt lét.
Savanyúsággal, még melegen kínáljuk.
Jó étvágyat!