Volt a fagyasztómban már elég rég óta egy hatalmas csülök. Gondoltam ideje lenne már felhasználni, nehogy kárba vesszen. Sokat tanakodtam, hogy mit készítsek belőle. Régóta kacérkodtam a Pékné módra elkészítéssel, bár a sört Én ki nem állhatom 🙂 Aztán hétvégén rászántam magam, és vasárnap ebédre, pontosabban kicsit későbbre sikeredett elkészítenem. És mondanom sem kell, hogy a sörtől isteni finom lett, de semmi sör ízt nem éreztem, szerencsére 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók:
Csülök főzéséhez:
- 1 nagy sertés csülök
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 15 szem fekete egész bors
- 1 ek. só
- 4 babérlevél
Sütéshez:
- 1 megfőzött, kicsontozott sertés csülök
- 1-2 kg burgonya (függ a csülök mennyiségétől)
- 4-5 fej vöröshagyma
- 2 fej fokhagyma
- ízlés szerint majoranna
- ízlés szerint bors
- ízlés szerint só
- 4-5 ek. zsír
- 1/2 l. sör
Elkészítés:
Főzés:
A csülköt egy nagy fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. A vöröshagymát megpucoltam és 4 felé vágtam mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedtem és szintén megpucoltam. A hagymákat, és a fűszereket beleettem a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főztem lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik. Ekkor kivettem a vízből, kicsontoztam és nagyobb darabokra vágtam.
Sütés:
A burgonyát és a hagymát megpucoltam és cikkekre vágtam. A fokhagymát megpucoltam, az egyiket fokhagymanyomón átnyomtam. A másikat gerezdekben hagytam.
A hús befűszezertem az összenyomott fokhagymával, borssal, majorannával. A burgonyát besóztam és egy tepsiben a csülökkel együtt szépen elrendezgettem. Mellétettem a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsóztam az egészet. 4-5 ek. zsír tettem a tetejére, a húsok mellé, közé. Lefedtem alufóliával, 15-20 percig így sütöttem. A fóliát eltávolítottam majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütöttem. Kb. 1 óra alatt kész. Savanyúsággal tálaltam.
Jó étvágyat!
Anonymous
Szia :)Nagyon jó a recept épp most fő elő a csülök 🙂 Az illata isteni :)Köszi a receptetÜdv Timi
Zsuzsi
Kedves Timi!Örülök, hogy elkészíted. Biztosan finom lett, azóta már el is fogyatott :)Üdv: Zsuzsi
Sörszakértő
Nagyon szimpatikus a recept, ki is próbálom, de a képen szereplő “Kanizsai sör” valójában nem sör (a vásárlók megtévesztésére találták ki). Biztosan jobb lenne valódi sörből: Pilsner Urquell, Dreher esetleg Soproni 1895.
Zsuzsi
Kedves Sörszakértő!Örülök, hogy tetszik a recept. Természetesen mindenki a saját, esetleg kedvenc sörével készítse el. Én nem iszom sört, ezért nem is ismerem a márkák közti különbséget, de próbáltam már többféle sörrel is, mindegyikkel szuper lett.Üdv: Zsuzsi
Anonymous
Elkészítettem, teljes sikert aratott. Csak a sörös locsolgatás maradt le, de legközelebb az is lesz.
Zsuzsi
Kedves Névtelen!Örülök, bár sör nélkül nem tudom milyen lehet, de legközelebb ne hagyd ki a sört, attól még fantasztikusabb lesz az íze.Üdv: Zsuzsi
Katalin Ujházi
Én épp ma kezdtem el főzni, kíváncsi leszek hogyan sikerül, de a recept alapján én ezt nagyon gusztának találom!
Zsuzsi
Kedves Katalin!Ugye sikerült? És ízlett a családnak? Esetleg egy beszámolót, vagy képet szívesen fogadnék :)Üdv: Zsuzsi
Anonymous
Épp most sül a csülök kíváncsian várom a végeredményt 😀
Zsuzsi
Kedves Névtelen!Örülök, hogy elkészíted. Locsolgasd szépen a sörre :)A végeredmény isteni finom csülök egy cseep alkohol nélkül, merthogy elpárolog :)Üdv: Zsuzsi
Ernő Varga
Szia Zsuzsi! Füstöltből bár,de mennyei lett!!!!!Rájöttem,hogy már ideje nagyobb tepsire cserélnem a régit! 🙂 Véletlenül találtam a finomságaidra,de ezentúl minden főzés előtt kattintok rád! Ernő Szombathelyről
Zsuzsi
Kedves Ernő!Nagyon örülök, hogy bevált a recept 🙂 Nyugodtan próbálj ki mást is, mert minden receptet kipróbálok, csak utána publikálok, mint látható fázisfotókkal a könnyebb elkészítésért. A nagyobb tepsi pedig jó ötlet, díjazom :)Erről jut eszembe, fut nálam egy blogszülinapi játék, örülnék, ha részt vennél benne.Zsuzsi
Anonymous
JUJJ.Muszáj előfőzni? Ez csontozva, szétvágva.Köszi.
Zsuzsi
Kedves Névtelen!Nem tudom aktuális-e még, de elnézést, hogy csak most válaszolok. Én mindig előfőzöm, hiszen ott is kap egy finom ízvilágot, és gondolom, ez is kell hozzá, hogy az íze olyan legyen, mint amilyennek kell lennie. De persze, megpróbálhatod így is, még akár be is válhat. De javaslom, hogy próbáld ki így a recept alapján is, hogy legyen összehasonlítási alapod.Zsuzsi
Anonymous
A’llati finom lett, köszönöm!
Zsuzsi
Nagyon szívesen, örülök, hogy ízlett :)Zsuzsi
Anonymous
Szia!Füstölt csülök is jó lehet vajon?
Zsuzsi
Szia!Szerintem füstölt csülökkel is jó lesz,bár ez sima csülökkel készült.De a füstölt íz csak fokozza a hatást:)Beszámolót szívesen vennék:)))Zsuzsi
Anonymous
Szia!Köszi a repeptet, most én is megpróbálom, életemben először. Már ha most készen lenne is késő lenne.. :)Remélem sikerül..
Zsuzsi
Szia!Biztosan sikerül, nem olyan bonyolult. A végeredmény viszont isteni 🙂 Sok sikert!Zsuzsi
Zsuzsi
Kedves Névtelen!Örülök, hogy sikert arattál a recepttel, biztosan ízlett mindenkinek.Köszönöm szépen a szép szavakat.Zsuzsi
Anonymous
tegnap kiprobaltam ezt a receptet, es nagyon jol sikerult :)eletem elso csulok probalkozasa volt!ajanlom mindenkinek!