Nagyon egyszerű, tele van egészséges és finom zöldséggel. És egészségesebb is talán, mint a tészta. De ha nem is, akkor is finomabb.:) Akár lehet fűszerezni is, bár én a sóval ízesítem, a levesben megfőzöm, így átveszi a zöldségek ízét. Akár húsleves mellé is lehet kínálni a grízgombócot, csak akkor sós vízben kell kifőzni.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 2-3 sárgarépa
- 1-2 zöldség
- 1 közepes burgonya
- 2-3 karika karalábé (kb. 1/2 karalábé)
- 1-2 karika zeller (kb. 1/4 zeller)
- 3 db kelbimbó
- 2-3 karfiol rózsa
- 1 marék zöldborsó
- 1 kis fej vöröshagyma
- 1 húsleves kocka (elhagyható)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (fekete, fehér)
- ízlés szerint ételízesítő
Gombóchoz:
- 1 tojás
- csipet só
- gríz azaz búzadara (amennyit a tojás felvesz)
Elkészítés:
A zöldségeket megpucolom, majd karikára és kockákra vágom. Karikára a sárgarépát és a zöldséget, kockára a burgonyát, karalábét és a zellert vágom, a többi egyben marad. Egy fazékban felteszem főni a zöldségeket. Fűszerezem a sóval, ételízesítővel, borssal. Mikor a zöldségek majdnem megfőltek, hozzáadom a húsleves kockát. Megkóstolom, hogy kell-e még bele só.
Előkészítem a grízgombócot. A tojást a csipet sóval felverem. Annyi grízt keverek hozzá, hogy még egy kicsit (nagyon kicsit) folyós legyen. Hagyom állni, ez alatt a gríz megduzzad.
Mikor a zöldségek teljesen megpuhultak, egy kis kanál segítségével kis galuskákat szaggatok közvetlenül a levesbe. Megfőzöm őket, ez kb. 5-10 perc. Úgy szoktam ellenőrizni, hogy egy galuskát kettévágok. Forrón kínálom.
Jó étvágyat!