Az igazi gulyásleves marhahúsból készül, de mivel Én nem eszek marhát :), így sertés húsból szoktam készíteni. Az íze így is isteni finom, nálunk most nagyon gyorsan elfogyott. Friss ropogós héjú kenyérrel az igazi, főleg ha házilag sült, na akkor már szavak sincsenek rá 🙂
Íme a receptem:
Hozzávalók:
Pörkölthöz:
- 1/2 kg sertés comb
- 2 közepes vöröshagyma
- 1-2 db paradicsom
- 2 ek. lecsós alap
- kevés olaj
- ízlés szerint bors (fekete, fehér)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint pirospaprika
- 1 babérlevél
- kevés köménymag (kb. 1 csapott kávéskanálnyi)
Leveshez:
- 3 közepes burgonya
- 2-3 sárgarépa
- 1-2 zöldség
- 1-2 karika karalábé
- 1 karika zeller
- ízlés szerint só
Elkészítés:
A pörkölthöz a hagymát megpucolom és kockákra vágom. A paradicsomot szintén apró kockákra vágom, de előtte eltávolítom a héját. Kevés olajat hevítek, amiben a hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a paradicsomot és a lecsós alapot, majd kb. 2-3 percig még párolom. Sózom, borsozom, majd beleteszem a húst. Addig pirítom a húst, míg levet ereszt, majd hozzáadom a köménymagot és a babérlevelet. Megszórom pirospaprikával, összekeverem, végül felöntöm bőven vízzel, majd puhára főzöm a hús fedő alatt.
A leveshez a zöldségeket megpucolom és feldarabolom tetszőlegesen. Most félbevágtam a vastagabb sárgarépát, a zöldséget és a karalábét nem szeleteltem, hanem egyben hagytam, a zellert pedig kétfelé vágtam. Feltettem főni egy fazékba a sóval és az ételízesítővel.
Mikor a pörköltben a hús, a levesben a zöldségek megpuhultak, akkor összeöntöttem őket, és még forraltam egy kis ideig, hogy az ízek összeérjenek. Megkóstoltam, hogy kell-e még bele só. Forrón friss kenyérrel tálaltam.
Tipp: a zöldségeket akkor teszem fel főni, mikor a pörkölt már félig készen van, így egyszerre lesz puha minden. De ha maradék pörköltből készül, akkor sincs semmi gond, viszont akkor a leveshez kell tenni a babérlevelet és a köménymagot.
Jó étvágyat!