A 2013-as év első recept bejegyzésére egy finom, laktató tojásos ételt hoztam. Egy kicsit már úgy is mindenki besokallt a hústól 🙂 Gyorsan készen van, kicsit macerás a nokedli miatt, de megéri. Aki esetleg nem akar a nokedlivel “szenvedni”, az készítheti tésztával is, úgy is finom. Van rá kipróbál receptem is, melyet itt megtekinthetsz.
Íme a recept:

Hozzávalók:
Nokedli:

  • 50 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 1 só
  • 5 dl víz (vagy amennyi szükséges)

Tojásos részhez:

  • 6 tojás
  • 1 kávéskanál só
  • 1,5 dl olaj

Elkészítés:

Először a nokedlit készítjük el. A lisztet tálba tesszük, hozzákeverjük a sót, majd a közepébe egy mélyedést készítünk. Ide ütjük a tojásokat, fakanállal pedig elkezdjük elkeverni. Mikor már összeállt, apránként adagolva hozzáadjuk a vizet (itt figyeljünk, mert a liszt minőségétől függ, hogy mennyi szükséges bele). Csomómentesre keverjük, majd hagyjuk kicsit pihenni, míg egy nagy fazékban vizet forralunk. A vízbe teszünk egy kávéskanál sót. Előkészítünk egy nagy tálat hideg vízzel töltve, és egy tésztaszűrőt. Nokedliszaggatóval a tésztából egyszerre annyit szaggatunk a vízbe, amennyi egyszerre a szaggatónkba fér és megfőzzük. Amikor feljön a víz tetejére, akkor még pár 1-2 percig főzzük, majd a hideg vízbe szűrjük. Következik a következő adag, míg el nem fogy a tészta. A hideg vízből még egyszer átöblítve leszűrjük a nokedlit. Félretesszük.

A tojásokat felütjük, majd a sóval felverjük. Az olajat egy nagy serpenyőben vagy lábasban felhevítjük. Beleöntjük a nokedlit, felmelegítjük, közben kavargatjuk, hogy az olaj bevonja.
A felvert tojást ráöntjük a nokedlire, majd összekeverjük. Itt most gyorsan kell dolgozni, hogy tojásból mindenhova jusson. Majd sűrű keverés mellett, addig sütjük, míg a tojás megszilárdul.
Salátával tálalom. Ha szükséges fogyasztáskor még sózzuk meg.

Jó étvágyat!

Vélemény, hozzászólás?