Először mikor ettem, nem értettem miért nem pörköltnek hívjuk tésztával, de mikor megkóstoltam rájöttem. Tényleg más az íze, így ezzel a tésztával. Persze úgy készül, mint a pörkölt, de mégis más.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1/2 kg sertés darált hús
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 2-3 ek. lecsós alap
- kevés olaj
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (fekete és fehér)
- ízlés szerint pirospaprika
- 1 cs. széles metélt
Elkészítés:
A hagymát megpucolom és apróra vágom. Az olajat felhevítem, majd a hagymát üvegesre párolom. Hozzáadom a fokhagymát is. Sózom, borsozom, beleteszem a lecsós alapot. Kicsit így főzöm, majd hozzáadom a darált húst. Addig pirítom, míg a húson szép fehér réteg keletkezik. Ekkor lehúzom a tűzről és pirospaprikával színezem, felöntöm vízzel, csak annyival ami éppen ellepi. Visszateszem a tűzre és megfőzöm.
Közben sós, forrásban levő vízben kifőzöm a tésztát. Leszűröm és egy olyan lábasba vagy tálba teszem, amiből majd kínálni fogom. Mikor kész a pörkölt, a szafttal együtt a tésztára öntöm, összekeverem, majd lefedem és hagyom, hogy a tészta beszívja.
Magában vagy tejföllel kínálom.
Jó étvágyat!