“Itt a farsang, áll a bál,
keringőzik a kanál,”
Ennek örömére hoztam nektek egy fánk receptet. Rögtön dupla adagot készítettem, de másnapra már csak 3 darab maradt, pedig 33 lett belőle 🙂 Ez a klasszikus Horváth Ilona féle fánk recept, annyi különbséggel, hogy nem teszek bele rumot :), na meg most szilvalekvárral kínáltam, ugyanis elfogyott a baracklekvár. De isteni finom lett, némelyik szalagos, némelyik nem, de az ízén ez nem változtat.
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1/2 kg liszt
- 2 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 5 dkg vaj
- 2 tojássárgája (fehérjét lefagyasztottam)
- késhegynyi só
- 3 dl tej + annyi amiben a sót feloldottam kb. 1/2 dl
- olaj bőségesen a sütéshez
- házi lekvár
- porcukor
Elkészítés:
Az élesztőből 1 ek. porcukorral, 3 ek. liszttel és 3 dl langyos tejjel kovászt készítek. A Ramat megolvasztom, és hagyom kicsit hűlni. A többi porcukrot elkeverem a a tojássárgájával, majd a felfutott élesztőt hozzáöntöm és jól elkeverem. Beleöntöm a felolvasztott Ramat és azt a tejet, amiben a sót feloldottam, majd ezzel is elkeverem Hozzáöntöm a liszthez fakanállal elkeverem, majd kézzel dagasztom 10-15 percig (lágy, kalácstészta sűrűségű tésztát kell kapni). Kelesztőtálba vagy sima tálba teszem, megszórom egy kevés liszttel, és jó másfélszeresére kelesztem.
A szépen megkelt tésztát lisztezett deszkára borítom, kézzel kilapogatom és vizespohárral kiszaggatom. A pohár száját minden egyes fánk előtt meglisztezem, hogy ne ragadjon rá a tészta. A lehullott széleket összegyúrom, újra kilapogatom és kiszaggatom a fánkokat. Amikor már csak annyi tészta marad az újra gyúrás után (nekem kétszer kellett újragyúrnom) hogy egy fánk jön ki belőle, akkor a maradék karikát úgy sütöm meg. Ez a próbafánk darabom, amit azonnal meg is eszek 🙂
Bőséges mennyiségű olajat melegítek.
Fontos, hogy az olaj ne legyen se hideg, se túl forró, mert akkor a fánk vagy nagyon megszívja magát, vagy hirtelen sül és a közepe nyers marad. Szép szalagos pedig akkor lesz, ha a tészta nem kel túl. Egyenletes tűznél sütöm, és egyszerre csak annyit fánkot teszek a serpenyőbe, ami kényelmesen elfér, és az olajat sem hűti le.
A fánkok közepébe az ujjammal mélyedést nyomok, majd a mélyedéssel, tehát a a felső felükkel lefelé fordítva beleteszem az olajba, majd lefedem egy fedővel. Lehetőleg átlátszó fedővel, hogy lássam, kellően megpirult-e már a fánk. Mikor az egyik oldala már szépen megsült, akkor átfordítom, de már fedő nélkül sütöm. Papírtörlőre kiszedem, ez felszívja a felesleges olajat.
Szépen tálcára rendezem őket és porcukorral megszórom.
Lekvárral kínálom.
Jó étvágyat!
Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.
Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai
Anonymous
Szívesen
Anonymous
Ebben is található egy nagyon jó hagyományos fánk recept: A magyar úri család konyhája c., meg más finomság is persze.
Zsuzsi
Szia!Köszönöm az ötletet, utánanézek majd, nem hallottam még erről a kiadványról.