Ez az étel a “nemnagyonszeretem” közé tartozik, de most kivételesen, mivel régen volt, sokat ettem belőle. Mikor elfogyott mondtam is a Páromnak, hogy tudnék még enni 🙂
Az elkészítése elég macerás, de megéri. Sok a mosogatni való is utána, de hát vasárnapi főételnek tökéletesen megfelelő, még a mosogatni való is elnézhető. Vagy nem?
A sózásnál figyelni kell, mer ha elsózzunk nem javítható, úgyhogy inkább legyen kicsit sótlan, mert sózni lehet.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- kevés sertés zsír
- tejföl
Kelkáposztához:
- 1 fej kelkáposzta
- 1 csipet köménymag
- ízlés szerint só
Rizshez:
- 1 bögre rizs
- 3 bögre víz
- 1 kk. só
Pörkölthöz:
- 1/2 kg darált sertés hús
- 1 fej vöröshagyma
- 2 ek. lecsóalap
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (fehér és fekete)
- ízlés szerint pirospaprika
- kevés víz
- kevés olaj
Elkészítés:
A kelkáposzta külső leveleiből annyi darabot szedek le, ami a tepsim alját befedi, majd kivágom belőle a torzsát. A többi káposztát csíkokra vágom, megmosom, majd köménymaggal és sóval ízesített vízben puhára főzöm. Az egész káposzta leveleket a tetejére teszem, hogy azok is megpuhuljanak. Majd leszűröm.
A rizshez az olajat felforrósítom, beleöntöm a bögre rizst, majd felöntöm 3 bögre vízzel. Hozzáadom a sót, majd addig főzöm, meg-meg kavargatva fedő alatt, míg nagyon kevés víz marad rajta. Ezután elzárom alatta a gázt, lefedem a fedővel és hagyom, hogy az összes vizet beszívja.
A pörkölthöz megpucolom a hagymát, apró darabokra vágom, és olajon megdinsztelem, üvegesre párolom. Hozzáadom a lecsó alapot, fűszerezem sóval, borssal. Ráteszem a húst, és addig pirítom, míg szépen kifehéredik. Ezután megszórom pirospaprikával, összekeverem, felöntöm vízzel és megfőzöm. Mikor készen van a húst leszűröm, mert csak arra lesz szükségem.
Mikor minden kész, már “csak” össze kell állítanom az ételt.
A tepsit kikenem vékonyan sertés zsírral, majd a lecsöpögtetett egész káposzta levelek lerakom szépen sorban. Erre jön a rizs szépen elkenve. A rizs tetejére a darált húst teszem, majd jön az összedarabolt káposzta. Egy nagy pohár tejfölt elsimítok a káposzta tetején, kevés pörkölt szafttal díszítem és mehet a sütőbe alufóliával lefedve 1 órára.
Jó étvágyat!