Hamburger
 

Imádom a hamburgert. Legfőképpen a most ne kövezzenek meg az egészséghívők 🙂 a McDonald’s BigMac hamburgerét. De megelégeltem, hogy csak néha-néha jutok hozzá, bár ez talán nem is olyan nagy baj. Na szóval, ezért kerestem, kutattam míg ráakadtam egy nekem tetsző hamburger hús receptjére. Persze az arányokat mindenki ízlése szerint változtassa, de elsőre próbálja ki így, hogy tudja milyen.
Íme a recept:

Hamburger hús1

Hozzávalók:

Húspogácsa (8 db):

  • 50 dkg darált hús (sertés)
  • 50 dkg darált hús (marha)
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 1 tojás
  • 1,5 kávéskanál őrölt bors (fekete)
  • 1,5 kávéskanál só
  • 1/2 kávéskanál majoránna
  • 1 teáskanál mustár
  • 1 ek. zsemlemorzsa
  • kevés olaj

Hamburgerhez (8 db):

  • 8 hamburger zsemle
  • 8 db húspogácsa
  • ízlés szerint mustár
  • ízlés szerint majonéz
  • ízlés szerint ketchup
  • 8 szelet sajt
  • télen ízlés szerint csalamádé

Nyáron:

  • ízlés szerint paradicsom
  • ízlés szerint lilahagyma
  • ízlés szerint saláta
  • ízlés szerint uborka

Elkészítés:

Kevés olajat hevítünk, majd az apróra vágott vöröshagymát megpirítjuk benne. Az összes hozzávalót egy tálba tesszük, és jól összekeverjük. Fóliával letakarjuk és hűtőbe tesszük minimum 2 órára. Majd a húsból pogácsákat formázunk. Kiveszünk egy tányérra vagy vágódeszkára egy jó nagy evőkanállal, majd kézzel megformázzunk. Ebből a mennyiségből 8 db húspogácsa lesz. Egy serpenyőben kevés olajat hevítünk és megsütjük benne a húspogácsákat. Kb. 10-10 perc oldalanként, de ez függ a vastagságtól.

Egy hamburger zsemlét kettévágunk, majd az alját megkenjük mustárral. Erre ráteszünk 1 húspogácsát, nyomunk rá ízlés szerint majonézt, majd ráfektetünk 1 szelet sajtot. Mikróba tesszük a tetejével együtt 1/2 percre. Majd a sajt tetejére télen csalamádét, mikor szezonja van akkor salátát, paradicsomot, uborkát és lilahagymát halmozunk, befedjük a zsemle tetejével és jóízűen elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

Tipp: Ha nincs otthon elegendő hamburger zsemle, mert keveset veszünk belőle, mint Én :), akkor sima zsömlével vagy akár kenyérrel is tökéletes. Mi másnap ettük meg a megmaradt húspogácsát reggelire, kenyérrel elkészítve hamburgernek, ugyanolyan finom volt.

Megjegyzés: Nyugodtan lehet fagyasztani is. Készítsük el a húst, majd formázzuk meg, egyesével csomagoljuk fóliába, majd tegyük be a fagyasztóba.
Felhasználás: hevítsünk kevés olajat egy serpenyőben, majd a fagyasztóból kivett (fagyos) húspogácsát süssük készre. Ugyanolyan finom, mint ha frissen sütnénk, csak így bármikor, ha ráéhezünk elkészíthetjük pár perc alatt.

Hamburger hús 1Hamburger hús 2Hamburger hús 3Hamburger hús 4

Nyáron, mikor friss saláta, paradicsom stb. vásárolható vagy éppen terem a kertben, akkor még finomabb, még látványosabb hamburgert készíthetünk.

Hamburger-2Hamburger-1

Ha tetszik amit látsz, és szeretnél még több mindenről értesülni (pl. éppen mit készítek a konyhámban), gyere a facebook oldalamra.

Facebookon itt találtok: Zsuzsi finomságai

 

Vélemény, hozzászólás?