Hol is kezdjem. Párom szereti, Én nem. De ettől függetlenül szoktam neki készíteni, igaz ritkán 🙂 Előnye, hogy gyorsan készen van, és kitűnő köret sült vagy rántott húsok mellé. De akár egy szelet bundáskenyér is passzol hozzá.
Íme a receptem:
Hozzávalók:
- 1/2 kg zöldbab
- 2-3 fakanálnyi liszt
- 2 ek. zsír vagy ennek megfelelő mennyiségű olaj
- ízlés szerint só
- 1-2 ek. ecet (ízlés szerint)
- 3-4 ek. tejföl
Elkészítés:
A zöldbabot vízben feltesszük főlni. Nem kell sokáig főzni, és fagyasztott zöldbabból is jó. Sózzuk.
Mikor megpuhult elkészítjük a rántást. Az olajat/zsírt felmelegítjük, hozzáadjuk a 2-3 fakanálnyi lisztet, és egy kicsit pirítjuk. A rántást hozzákeverjük a zöldbabhoz, sózzuk, majd összeforraljuk. A lábast a tűzről félrehúzzuk, hozzáadjuk a tejfölt, jól elkeverjük, majd visszatesszük a gázra és összeforraljuk. Megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk. Elzárjuk a tüzet és ízesítjük az ecettel.
Sült hússal, fasírttal vagy akár tükörtojással, bundáskenyérrel kínáljuk.
Jó étvágyat!