Csütörtökön szerettem volna elkészíteni, de péntekre maradt, időhiány miatt. De nem bántam meg. 
Egyet azért bántam, hogy keveset készítettem, mert nagyon-nagyon finom lett. SOHA TÖBBÉ BOLOGNAI POR! Csakis saját fűszerezéssel, eme recept alapján, csak duplázva vagy triplázva, hogy ne fogyjon el olyan gyorsan 🙂 Féltem egy kicsit, mivel paradicsompüré kell bele, és annak az ízét valahogy nem igazán szeretem. De mivel egy kicsit változtattam a recepten az eredetihez képest, nekem így lett tökéletes. Próbáljátok ki, meglátjátok, soha többé por. 🙂
Íme a recept:

 

Hozzávalók:

  • 1 cs. spagetti tészta
  • ízlés szerint reszelt trappista sajt (nekem 20 dkg volt)
  • tejföl ízlés szerint (1 nagy pohár)
  • 1/2 dl olaj
  • 1 nagy fej vöröshagyma
  • 4 gerezd fokhagyma
  • 50 ml víz (hagymára) + 4 dl víz (hogy szaftos legyen)
  • ízlés szerint só
  • ízlés szerint bors (őrölt, fekete)
  • 1 1/2 púpozott teáskanál oregánó
  • 1 1/2 púpozott teáskanál bazsalikom
  • 1/2 kg darált sertés hús
  • 220 g sűrített paradicsom konzerv
  • ízlés szerint cukor (2-3 ek.)

Elkészítés:

A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval összetörjük ( a közepét távolítsuk el).
Az olajat felhevítjük, a vöröshagymát beletesszük és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd rögtön felöntjük az 50 ml vízzel, összekeverjük. Hozzáadjuk a húst, majd fehéredésig pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket  (só, bors, oregánó, bazsalikom). Összekeverjük, felöntjük a vízzel és fedő alatt készre pároljuk kb. 20-25 perc alatt. Mikor a hús puha, belekeverjük a paradicsomot, összekeverjük, kicsit összefőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges cukrozzuk. Nekem kellett bele cukor kb. 2-3 ek., de ezt mindenki ízlése szerint változtassa.

A spagetti tésztát sós, forrásban levő vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Majd egy tányérra halmozunk belőle egy adagot, teszünk rá ízlés szerint 1-2 szedőkanál szószt, majd 1-2 ek. tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és jóízűen elfogyasztjuk.

Jó étvágyat!

4 hozzászólás

  1. Szia Zsuzsi! Az 1/2 darált húst kg-ban kell érteni? 🙂 Szeretném kipróbálni, mert a porból ugyan gyorsan megvan a bolognai, de azért mindig bűntudatom van, hogy nem saját fűszerezéssel csinálom és tele van E-betűs cuccal az étel. Köszi a receptet!

    • Szia vica!Igen, 1/2 kg darált hús szükséges hozzá (javítottam), amit keverhetsz is, fele marha-fele sertés, persze csak ha szereted a marhahúst. Én nem igazán szeretem, így csak sertésből készítettem. Sok sikert hozzá, nagyon finom és nem tart tovább, mint a porral készült, viszont nincs benne E betűs méreg :SZsuzsi

Vélemény, hozzászólás?