Csütörtökön szerettem volna elkészíteni, de péntekre maradt, időhiány miatt. De nem bántam meg.
Egyet azért bántam, hogy keveset készítettem, mert nagyon-nagyon finom lett. SOHA TÖBBÉ BOLOGNAI POR! Csakis saját fűszerezéssel, eme recept alapján, csak duplázva vagy triplázva, hogy ne fogyjon el olyan gyorsan 🙂 Féltem egy kicsit, mivel paradicsompüré kell bele, és annak az ízét valahogy nem igazán szeretem. De mivel egy kicsit változtattam a recepten az eredetihez képest, nekem így lett tökéletes. Próbáljátok ki, meglátjátok, soha többé por. 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1 cs. spagetti tészta
- ízlés szerint reszelt trappista sajt (nekem 20 dkg volt)
- tejföl ízlés szerint (1 nagy pohár)
- 1/2 dl olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- 4 gerezd fokhagyma
- 50 ml víz (hagymára) + 4 dl víz (hogy szaftos legyen)
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (őrölt, fekete)
- 1 1/2 púpozott teáskanál oregánó
- 1 1/2 púpozott teáskanál bazsalikom
- 1/2 kg darált sertés hús
- 220 g sűrített paradicsom konzerv
- ízlés szerint cukor (2-3 ek.)
Elkészítés:
A vöröshagymát és a fokhagymát megpucoljuk. A vöröshagymát apró kockákra vágjuk, a fokhagymát fokhagymanyomóval összetörjük ( a közepét távolítsuk el).
Az olajat felhevítjük, a vöröshagymát beletesszük és üvegesre pirítjuk. Hozzáadjuk a fokhagymát, majd rögtön felöntjük az 50 ml vízzel, összekeverjük. Hozzáadjuk a húst, majd fehéredésig pirítjuk. Belekeverjük a fűszereket (só, bors, oregánó, bazsalikom). Összekeverjük, felöntjük a vízzel és fedő alatt készre pároljuk kb. 20-25 perc alatt. Mikor a hús puha, belekeverjük a paradicsomot, összekeverjük, kicsit összefőzzük. Megkóstoljuk, ha szükséges cukrozzuk. Nekem kellett bele cukor kb. 2-3 ek., de ezt mindenki ízlése szerint változtassa.
A spagetti tésztát sós, forrásban levő vízben kifőzzük, leszűrjük, hideg vízzel leöblítjük. Majd egy tányérra halmozunk belőle egy adagot, teszünk rá ízlés szerint 1-2 szedőkanál szószt, majd 1-2 ek. tejfölt, megszórjuk reszelt sajttal és jóízűen elfogyasztjuk.
Jó étvágyat!
vica
Szia Zsuzsi! Az 1/2 darált húst kg-ban kell érteni? 🙂 Szeretném kipróbálni, mert a porból ugyan gyorsan megvan a bolognai, de azért mindig bűntudatom van, hogy nem saját fűszerezéssel csinálom és tele van E-betűs cuccal az étel. Köszi a receptet!
Zsuzsi
Szia vica!Igen, 1/2 kg darált hús szükséges hozzá (javítottam), amit keverhetsz is, fele marha-fele sertés, persze csak ha szereted a marhahúst. Én nem igazán szeretem, így csak sertésből készítettem. Sok sikert hozzá, nagyon finom és nem tart tovább, mint a porral készült, viszont nincs benne E betűs méreg :SZsuzsi
Juditka
Jaj, de szeretjük:)))
Zsuzsi
Finom is, mi is szeretjük 🙂