Van a löncshús, melyet a katonaságnál “gyíkhúsnak” neveznek, legalábbis Párom mikor katona volt, ők így nevezték. Na most Én imádom pörköltként elkészítve, tésztára téve, megsütve vagy csak egyszerűen rátéve. A Párom már kevésbé, ezért mikor elutazott magamnak készítettem egy adaggal 🙂
Íme a recept:
Hozzávalók:
- 1db löncshús
- 1 dl olaj
- 1 nagy fej vöröshagyma
- ízlés szerint só
- ízlés szerint bors (fehér és fekete)
- kevés pirospaprika
- ízlés szerint viz
- 1 pörköltízesítő kocka
- 25 dkg tészta (jelen esetben kagyló)
- ízlés szerint tejföl
- ízlés szerint reszelt sajt
Elkészítés:
A vöröshagymát megpucoljuk, felkockázzuk és kevés olajon megdinszteljük. Ízesítjük sóval, borssal, majd hozzáadjuk a löncshúst. (Én összeszoktam egy kicsit darabolni, még a dobozban). Elkeverjük, majd pirospaprikával színezzük. Felöntjük vízzel, mindenki ízlése szerint, de legjobb, ha éppen ellepi. Összeforraljuk, hozzáadjuk a pörköltízesítő kockát, ezzel is összeforraljuk, megkóstoljuk, ha szükséges még sózzuk.
A tésztát lobogva forró, sós vízben készre főzzük. Majd egy tányérra halmozunk belőle egy adagot, a tetejére teszünk a pörköltből, jöhet egy ek. tejföl, majd sok-sok reszelt sajt.
Jó étvágyat!