Egyszer volt, hol nem volt, volt egyszer egy desszert.eu weboldal (most már ApróSéf.hu), mely játékot hirdetett a Koronás Cukorral karöltve. A játék egy receptverseny volt, ahová finomabbnál finomabb sütemény recepteket lehetett feltölteni, majd a zsűri eldöntötte, ki az a 8 szerencsés nyertes, aki megnyeri az alábbi ajándékokat:
– minden nyertes másodmagával részt vehet egy egész napos Koronás Cukor főzőkurzuson Varga Gáborral a budapesti Gastropolis Főzőiskolában augusztus 23-án.
– minden nyertes Koronás Cukor ajándékcsomagot kap
– a nyertesek elsőként fogják megkapni Varga Gábor új, ősszel megjelenő könyvét, dedikálva!
Jelentem sikeresen teljesítettem az első kört, ugyanis bekerültem a 8 szerencsés nyertes közé. A sütemény mellyel nyertem egy nagyon egyszerű linzertészta alapú sütemény, nevezetesen az Almás-pudingos rácsos pite.
A második kört nem vettem túl sikeresen, mert valahogy senki sem ért rá, hogy eljöjjön velem. De nem bántam meg, mert végre találkozhattam egy kedves-netes-gasztro ismerőssel, sőt együtt sütöttünk egész nap. Ő nem más, mint Nassoló Naplopó azaz Farkas Betti vagy Detti, ki hogy ismeri 🙂 Az egész nap nagyon jó hangulatban telt, végig nevettük az egész napot. Azt hiszem elmondhatom, hogy tőlünk volt a leghangosabb a konyha 🙂
Gábor egy nagyon kedves és segítőkész cukrász, aki tényleg profi, bár velünk nem mindig bírt, de ezt jó értelemben kell érteni! Nem voltunk mi rosszak, csak jó kedvűek, de azok nagyon! :))) Rögtön egymásra hangolódtunk, olyan volt, mintha ezer éve ismernénk egymást, pedig még csak az interneten beszélgettünk, bár azt már 2 éven keresztül.
Gondolom kíváncsiak vagytok már, hogy mit készítettünk ezen a csodálatos napon. 4 féle édességet talált ki nekünk Gábor. Ebből kettőt ismertem, a másik kettő nem. De minden nagyon finom lett. Sőt isteni.
Az első desszert, amit készítettünk a:
Tápióka puding passiógyümölcs lekvárral
Passiógyümölcs lekvár
Hozzávalók:
- passiógyümölcs
- befőzőcukor
Elkészítés:
A gyümölcsöt kettévágjuk, egy lábasba kikanalazzuk belőle a húsát, hozzátesszük a cukrot és kb. 10 percig főzzük. Ez idő alatt elkezd majd sűrűsödni. Mikor úgy érezzük elég sűrű (hűlés közben még sűrűsödni fog), levesszük a tűzhelyről és állni hagyjuk.
Passiógyümölcs |
Betti kavargat |
Én kavargatok |
Tápióka puding
Hozzávalók:
- 10 dkg tápióka gyöngy (apró szemű)
- 3 dl víz
- 1 db vanília rúd kikapart belseje
- 6 dl kókusztej
- 6 dkg kristálycukor
Elkészítés:
A tápiókát egy nagy lábasba tesszük, majd felöntjük a vízzel, hozzáadjuk a vaníliás cukrot és állni hagyjuk, míg a vizet magába szívja. Ezután felöntjük a kókusztejjel, közepes hőfokon állandó keverés mellett addig főzzük, míg a gyöngyök puhát, áttetszőek lesznek. Ekkor kialakul a puding állaga is. Ha kész lehúzzuk a tűzhelyről, hozzáadjuk a cukrot és addig keverjük, míg teljesen feloldódik.
Összeállítás:
Egy kanálnyit a pohár aljára teszünk a passiógyümölcs lekvárból, a pudingból kanalazunk a tetejére. Langyosan vagy hidegen tálaljuk.
Megjegyzés: Nagyon ízlett, bár nekem kicsit édes egzotikus volt a gyümölcs. De persze lehet más gyümölccsel is készíteni. A puding viszont nagyon bejött. 🙂
Sorakozó 🙂 |
Második desszertkén elkészítettük az:
Ischlert (Isler)
Hozzávalók:
Tészta:
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 14 dkg búzaliszt
- 5 dkg darált dió
- 1/2 kávéskanál őrölt fahéj
Töltelék:
- eper lekvár (de ízlés szerint bármilyen lekvár lehet)
Bevonat:
- 30 dkg csokoládé (lehet ét /53%-os/ vagy tejcsoki)
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 200 fokra, egy tepsibe pedig szilikonos sütőpapírt teszünk.
A tészta hozzávalóit egy tálba tesszük és összegyúrjuk. Mikor összeállt már kés is. Fóliába csomagoljuk és 10 percre tegyük be a hűtőbe. Majd kb. 3 mm vastagságúra nyújtsuk ki. Egy kerek, kb. 75 mm átmérőjű kiszúróval szúrjuk ki az islereket. Figyeljünk rá, hogy párban legyenek! Tegyük őket az előmelegített sütőbe és 5-10 perc alatt süssük őket készre. Ügyeljünk, hogy szép világosak maradjanak! Amint elkezdenek pirulni vegyük ki őket a sütőből, mert különben nagyon kiszáradnak! Ha megsültek, teljesen hagyjuk ki hűlni őket. Ezután megkenünk egy korongot lekvárral és ráteszünk egy másikat. Tehát párosítjuk őket.
Gábor receptje szerint egy napra tegyük hűtőbe, utána mártsuk az olvasztott csokiba. Mivel mi nem voltunk két napig a sütésen, ezért betettük a hűtőbe, hogy lehűljenek, de csak egy rövid időre. A csokoládét vízgőz felett felolvasztjuk, ha túl sűrű , akkor kevés étolajat keverünk bele. Ebbe a csokoládéba mártjuk az islereket, jól lecsorgatjuk, majd egy rácsra téve hagyjuk a csokit megdermedni.
Csokiba mártva 🙂 |
Közben ebédeltünk is 🙂 Többféle finomabbnál finomabb szendviccsel kedveskedtek nekünk.
Harmadik fogásként készült pontosan 30 db:
Lekváros bukta
Hozzávalók:
Tészta:
- 3,5 dl tej
- 3 dkg élesztő
- 5 dkg porcukor
- 25 dkg búzaliszt (BL55)
- 25 dkg búza-rétesliszt (BFF55)
- csipet só
- 1 db tojás
- 9 dkg vaj
Töltelék:
- lekvár (nekünk most erdei gyümölcs jutott)
Kenéshez:
- 12 dkg olvasztott vaj
Elkészítés:
A sütőt előmelegítjük 180 fokra és előkészítünk egy 30*25 cm-es tepsit. 1 dl tejben az élesztőt felfuttatjuk egy kiskanálnyi cukorral. A vajat megolvasztjuk. A lisztet, cukrot és a sót egy tálban összekeverjük. Ráütjük a tojást, majd ráöntjük az olvasztott vajat és a tejben felfuttatott élesztőt. A maradék tejet apránként adjuk hozzá, annyit amennyi szükséges. Alaposan összegyúrjuk a tésztát, kb. 15 perc dagasztás után elválik az edény falától, de továbbra is lágy marad. Ekkor a tetejét kevés liszttel megszórjuk, letakarjuk és 15 percig pihentetjük. Átgyúrjuk, ismét lisztezzük a tetejét, majd 35 percen keresztül hagyjuk kelni (ezt csak halkan jegyzem meg, hogy mi nem gyúrtuk át 15 perc után, de mégis tökéletes lett, de a kelesztési időt kivártuk).
Mikor megkelt, lisztezett felületen átgyúrjuk, majd 35*42 cm-es téglalapot nyújtunk belőle és 3 darab négyzetet vágunk belőle.
Ízlés szerint sütés álló lekvárral, csokoládéval vagy túróval megtöltjük.
A töltelék irányából feltekerjük, majd szorosan egymás mellé tesszük őket a tepsibe, miközben az olvasztott vajjal egyesével bőségesen megkenjük. Meleg helyen még 15 percig kelesztjük őket, majd kb. 25-35 perc készre sütjük.
Porcukorral meghintve tálaljuk.
“Hitlerszalonna” mondta Gábor és átnyújtotta 🙂 |
Gábor kávézik, míg a tanonc dolgozik 🙂 |
Porcukorra várva |
A végére hagytuk, de nem azért mert kevesebb figyelmet kapott volna, csak így alakult, ő nem más, mint a :
Lisztmentes fatörzs, avokádós csokikrémmel
Hozzávalók:
Piskótához:
- 6 db tojás sárga
- 8 dkg biocukor
- 1 csipet só
- 5 dkg kakaópor
- 6 db tojásfehérje
- 4 dkg biocukor
- 1 teáskanál citromlé
Töltelék:
- 2 db puha húsú, érett avokádó
- 5 ek. narancslé (mi bele tettünk 1 narancs levét)
- kevés reszelt narancshéj (itt is belekerült 1 narancs héja)
- 10 dkg méz
- 4 dkg kakaópor
Elkészítés:
A tojás sárgáját, cukrot, sót, kakaóport és a vizet krémesre keverjük.
A tojásfehérjét a cukorral és a citromlével (mi kihagytuk) verd kemény habbá. A kakaós keverékhez egy kanálnyi habot keverünk, ezzel fellazítjuk, majd a maradék habot óvatosan belekeverjük. A kész tésztát egy sütőpapírral bélelt tepsibe kenjük, majd 190 fokos sütőben 15 perc alatt készre sütjük, majd a lemezen hagyjuk kihűlni. (itthon Én vizes konyharuhába csavarom, úgy hagyom kihűlni, így tuti nem törik)
Az avokádót óvatosan kettévágjuk, a magját eltávolítjuk, a húsát egy edénybe kikanalazzuk. Hozzáadjuk a narancslét és a narancshéjat, majd botmixerrel pürésítjük. Belekeverjük a mézet és a kakaóport.
A kihűlt piskótalapról levesszük a sütőpapírt, megkenjük a krémmel, feltekerjük, hűtőbe tesszük, hogy az ízek összeérjenek. Éles késsel felszeleteljük.
Készen, már csak hűteni kell, aztán be vele 🙂 |
Persze a desszertek elkészülte után, mindenki becsomagolta amit készített és hazavitte. A Párom is nagyon örült a finomságoknak, sőt még Anyósomnak is vittünk belőle 🙂
Na de nem hagyhatom ki, hogy megkaptuk természetesen a Koronás Cukor ajándékcsomagját is, Varga Gábor könyve pedig októberben fog megjelenni, akkor kapjuk meg postán, természetesen dedikálva 🙂
Ez lesz a második könyvem Gábortól, sőt mindkét könyvem dedikált lesz 🙂 😛
Koronás Cukor papír szatyor…… |
……….ezeket rejtette! |
Stílszerűen elsőként érkeztünk, már ott voltunk 9:15-kor, úgyhogy nem volt kétség, hogy utolsóként is fogunk távozni.
Szeretném megköszönni ezt a remek napot Gábornak és persze a Koronás Cukornak. A helyszínt, a jól felszerelt konyhával a Gastropolis Főzőiskolának.
Bettinek pedig nagyon szépen köszönöm, hogy összeállt velem e sütögetés erejéig. Örültem a találkozásnak, és nagyon remélem, hogy nem ezt volt az utolsó.
A képeket, melyeket Linda készített a Koronás Cukortól nagyon-nagyon várom.
És a képek megérkeztek, melyeket erre a linkre kattintva tudtok megnézni:
Koronás Cukor fényképei
Nagyszerű élményekkel gazdagodtam.
KÖSZÖNÖM 🙂